> <
Over VBDO

De VBDO is dé vereniging voor duurzame beleggers

De Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) is de enige vereniging in Nederland die opkomt voor de belangen van duurzame beleggers.

 

De vereniging vertegenwoordigt particuliere en institutionele leden die het belangrijk vinden dat de bedrijven waarin zij beleggen maatschappelijk verantwoord ondernemen. De VBDO maakt zich sterk voor een duurzame kapitaalmarkt, die naast financiële criteria ook rekening houdt met sociale- en milieucriteria.

 

Door onderzoek te doen en bijeenkomsten te organiseren, maakt de VBDO beleggers en ondernemingen bewust van duurzame kansen. Daarnaast stelt zij vragen over duurzaamheid op aandeelhoudersvergaderingen.

 

Meld u aan voor onze online kwartaalnieuwsbrief (voor particulieren) en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en speciale aanbiedingen!

 

Ledenvoordeel

U heeft als particulier of institutioneel lid bij ons een duurzaam streepje voor. U krijgt bijvoorbeeld korting op events en cursussen en maakt deel uit van een duurzaam netwerk. Voor meer informatie over lidmaatschappen kunt u mailen naar: info@vbdo.nl.

 

Medewerkers

Angélique Laskewitz

Executive Director

Angélique Laskewitz is sinds 1 maart 2016 algemeen directeur van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO).

Vanaf 1991 vervulde zij diverse management en consultancy rollen op het gebied van verandermanagement, HR en governance bij financiële dienstverleners als RVS, AMEV, Fortis Bank Nederland, BNP Paribas Fortis en ASR Nederland. Daarnaast zette zij in 2002 haar eigen adviespraktijk ALMC op.

Laskewitz studeerde Nederlands Recht aan de Rijksuniversiteit Groningen.  

Sigi Simons

PR and Communications

Sigi is verantwoordelijk voor PR, Free Publicity, Sponsor- en communicatieplannen, social media en events op het gebied van duurzaam beleggen. Daarnaast verzorgt zij de e-mail nieuwsbrieven voor intitutionele leden. Tevens verzorgt zij het 'VBDO platformoverleg' voor institutionele leden en coordineert de jaarlijkse 'Week van het Duurzaam Beleggen'. Sigi stuurt de web editor en staigiaire eventmanagement aan.

Sigi studeerde Language and Culturestudies met als specialisatie Communications aan de Universiteit van Utrecht. Hiervoor werkte zij bij Grontmij|Capital Consultants en liep stage bij het RIVM. Sigi is het aanspreekpunt voor de pers en media: sigi.simons@vbdo.nl / 06 - 20330997. Je kan Sigi volgen op Twitter en LinkedIn.

Sigi Simons

PR and Communications

NA

+31 (0)30 - 234 00 31

fatima.achouitar@vbdo.nl

Fatima Achouitar

Office Manager en Financial Administration

Fatima Achouitar is het eerste aanspreekpunt van de VBDO. Financiële administratie is een van haar hoofdtaken en daarnaast is zij ook verantwoordelijk voor de ledenadministratie, inkoop en het coördineren van ICT zaken.

Fatima Achouitar

Office Manager en Financial Administration

NA

+31 (0)30 - 234 00 31

Rudy Verstappen

Senior Projectmanager Responsible Investment

Rudy Verstappen coördineert en voert verschillende onderzoeken uit op het gebied van duurzaam beleggen door pensioenfondsen; vermogensbeheerders; verzekeraars en andere institutionele beleggers. Daarnaast houdt hij bi- en multilaterale engagementgesprekken met institutionele en particuliere beleggers over duurzaamheid.

Rudy studeerde Business Studies aan de Universiteit van Amsterdam.  Hiervoor werkte hij bij Actiam op de afdeling ESG-research.

Rudy Verstappen

Senior Projectmanager Responsible Investment

Jan van Zijtveld

Manager Finance and Operations

Per 1 november 2011 is Jan van Zijtveld in dienst getreden bij de VBDO als parttime manager Finance & Operations. Hij houdt zich bezig met de financiële afhandeling van de projecten en ondersteunt projectleiders. Daarnaast zal hij zijn belast met de interne informatievoorziening en zit ook het onderdeel P&O in zijn takenpakket.

Jan werkte hiervoor ruim 25 jaar als controller bij de Nierstichting en hij was jarenlang bestuurslid van Stichting Charitas. Naast zijn werk bij de VBDO gaat hij maatschappelijke instellingen adviseren over mvo-projecten en het stroomlijnen van processen op financieel-administratief gebied.

Jan van Zijtveld

Manager Finance and Operations

Frank Wagemans

Senior Projectmanager Responsible Investment

Binnen de VBDO is Frank actief op zowel de vraag- als aanbodkant van de kapitaalmarkt. Zo voert hij met Rudy Verstappen benchmarkonderzoeken uit naar het verantwoord beleggen beleid van pensioenfondsen en verzekeraars. Verder houdt hij zich bezig met engagement activiteiten onder de (Nederlandse) kapitaal aanbieders om duurzaamheid te verankeren in de aanbodkant van de Nederlandse financiële markten

Frank studeerde Milieuhygiëne aan de Wageningen universiteit en promoveert daar nu tevens op het thema verantwoord beleggen. Hij werkte voorheen bij het Interprovinciaal Overleg en de provincie Noord-Brabant op het vlak van waterbeleid, klimaatsverandering en duurzame energie.

Frank Wagemans

Senior Projectmanager Responsible Investment

Ingmar Schuurmans

Junior Projectmanager Sustainability and Responsible Investment

Ingmar werkt nauw samen met de grootste Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen om hun strategie te verduurzamen. Hij richt zich voornamelijk op ESG onderzoek en engagement met bedrijven op (inter)nationaal niveau.

Bij VBDO coördineert hij o.a. het AVA (Algemene Vergadering van Aandeelhouders)-seizoen, organiseert hij multistakeholderdialogen en ontwikkelt hij publicaties.

Ingmar deed een master in de toegepaste ethiek en was trainee Sustainability Analyst bij de Triodos Bank.

Ingmar Schuurmans

Junior Projectmanager Sustainability and Responsible Investment

Hester Holtland

Junior Projectmanager Sustainability and Responsible Investment

Bij de VBDO is Hester werkzaam als junior projectmanager. Zij is onder andere coordinator van het AVA (Algemene Vergadering Aandeelhouders) -seizoen, waarbij de VBDO engagement voert met Nederlandse beursgenoteerde bedrijven rondom hun aandeelhoudersvergadering om de strategie te verduurzamen. 

Hester studeerde Geschiedenis en Internationale Betrekkingen aan de Universiteit van Utrecht. In haar master specialiseerde zij zich in financiële speculatie op de voedselmarkten en liep zij stage bij Instituut Clingendael.

 

Hester Holtland

Junior Projectmanager Sustainability and Responsible Investment

Vicky van Heck

Senior Projectmanager Sustainability and Responsible Investment

 
De VBDO richt zich op de vraag- en aanbodkant van de kapitaalmarkt. Vicky is verantwoordelijk voor de vraagkant. Zij stimuleert verduurzaming van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven door agendering van onderbelichte duurzaamheidsonderwerpen, publieke benchmarks en engagementactiviteiten.

Hiervoor heeft Vicky vijf jaar als management consultant gewerkt bij PwC, met een specialisatie in risicomanagement en compliance. Vicky heeft bedrijfseconomie en rechten gestudeerd.

Vicky van Heck

Senior Projectmanager Sustainability and Responsible Investment

Jacqueline Duiker

Senior Projectmanager Responsible Investment

Jacqueline Duiker is financieel econoom. Na diverse functies bij ING, o.a als innovatiemanager bij ING New Business Development, woonde zij enkele jaren in Indonesië. Daar werkte zij onder andere voor de Peter van Tilburg Stichting die zich richt op jonge getalenteerde en gemotiveerde mensen wereldwijd die in een kansarme omgeving leven. In die tijd is tevens haar passie voor duurzaamheid ontstaan.

Met haar adviesbedrijf Future Value Matters adviseert Jacqueline management dat vanuit een bedrijfsmatige optiek de maatschappelijke impact van haar onderneming wil vergroten. Zij is nu als interim Project Manager Duurzaam Beleggen actief voor de VBDO.

VBDO internationaal

De VBDO is nauw verbonden met haar Europese zusterorganisatie Eurosif (European Sustainable Investment Forum).

Eurosif heeft als missie het verduurzamen van de Europese financiële markten. Tot de leden van Eurosif behoren onder meer institutionele beleggers, financiële dienstverleners, vakbonden en NGO‘s.

Eurosif heeft de European Transparency Guidelines (ETG) ontwikkeld. Alleen fondsen die de ETG van Eurosif hebben ondertekend, worden vermeld op hun toonaangevende website. Zo kunnen externe partijen fondsen vinden die voldoen aan de strenge eisen voor transparantie en duurzaamheid die Eurosif aan beleggingsfondsen stelt.

 

Nieuws

20 apr 2017

VBDO steunt resolutie Follow This

30 maa 2017

Pensioenfondsen werken toe naar IMVO-convenant

Global Sustainable Investment Review 2016 28 maa 2017

Global Sustainable Investment Review 2016

13 maa 2017

Benchmark to drive corporate competition to improve human rights

10 maa 2017

Impact Summit Europe: Shaping the future of impact investing

07 maa 2017

2017 Global Sustainable Investment Review and Drinks

06 maa 2017

Helft institutionele beleggers heeft geen beleid op tabak

23 feb 2017

Vigeo Eiris: Businesses' responsibilities for human rights

 BNP Paribas lanceert ESG gids voor pensioenfondsen 15 feb 2017

BNP Paribas lanceert ESG gids voor pensioenfondsen

VBDO directeur Angélique Laskewitz in FD Kantelpunt 06 feb 2017

VBDO directeur Angélique Laskewitz in FD Kantelpunt

03 feb 2017

Presentaties en Video 'Werk maken van verantwoord beleggen'

31 jan 2017

Interview Duurzaambedrijfsleven.nl over circulaire economie

30 jan 2017

P+: 300 nieuwe duurzame beleggingsfondsen

06 dec 2016

Financiële instellingen in Nederland omarmen de SDG's

06 dec 2016

VBDO overhandigt Tax Transparency Award 2016 aan DSM

25 nov 2016

Duurzaam is booming: duurzame beleggingsmarkt met 30% gegroeid

25 nov 2016

BNP Paribas in groene obligaties

21 nov 2016

Vigeo Eiris en VBDO op BeleggersFair 2016

12 nov 2016

VBDO op BeleggersFair 25 november - Code voor gratis toegang

10 nov 2016

VBDO White paper: Advancing shareholder engagement

10 nov 2016

Eurosif report: Strong Growth in Sustainable Investments Europe

08 nov 2016

Nieuw institutioneel lid: Fidelity

07 nov 2016

PFZW voert duurzame ranglijst 10e keer aan

07 nov 2016

Peter Borgdorff ontvangt 1ste benchmark pensioenfondsen

03 nov 2016

Capital Counsel:Hoe duurzaam zijn maatschappelijke organisaties?

31 okt 2016

Multinationals transparanter over belastingbeleid

31 okt 2016

DSM winnaar Tax Transparency Award 2016

26 okt 2016

Finance Sector Supplement Natural Capital Protocol announced

25 okt 2016

Een derde Nederlandse genoteerde bedrijven committeren aan OESO

20 okt 2016

Take the temperature of the SRI Market in Europe!

19 okt 2016

Morningstar Sustainability Atlas: inzicht in duurzaamheidsscore

15 okt 2016

Launch framework inclusion natural capital finance sector

04 okt 2016

Morningstar Launches Global Sustainability Index Family

19 sep 2016

Fondsnieuws: VBDO moet ankerpunt voor de sector blijven

16 sep 2016

Take the temperature of the SRI Market in Europe!

09 sep 2016

Cursus 'Duurzaam beleggen', gratis voor VBDO leden!

29 aug 2016

ING de meest duurzame bank ter wereld volgens Sustainalytics

22 aug 2016

Blog Marleen Janssen Groesbeek 'Onbewust onverantwoord beleggen'

13 jul 2016

Natural Capital Protocol launched today

11 jul 2016

HUMAN round table about implementing the SDGs

06 jul 2016

Beleid op leefbaar loon beursgenoteerde bedrijven blijft achter

05 jul 2016

Delta Lloyd neemt VBDO rapport in ontvangst

14 jun 2016

$4.8 Trillion Investor Coalition Announces Support for CHRB

10 jun 2016

Civil society united to transform Europe’s investment industry

02 jun 2016

Nieuw lid: IUCN NL

01 jun 2016

VBDO spreekt op masterclass Fondsnieuws over duurzaamheid

27 mei 2016

Beleggen in een betere wereld

26 mei 2016

Resultaten aandeelhoudersvergadering ABN AMRO

26 mei 2016

Duurzaam stemadvies OCI

25 mei 2016

Resultaten aandeelhoudersvergadering Shell

20 mei 2016

Aandeelhoudersvergadering Shell en Resolutie 19 van Follow This

19 mei 2016

VBDO positief over oproep PensioenLab ‘Ambassadeur MVB’

18 mei 2016

Resultaten aandeelhoudersvergadering Philips

10 mei 2016

Duurzaam stemadvies Philips

09 mei 2016

Resultaten Aandeelhoudersvergadering DSM

04 mei 2016

Resultaten aandeelhoudersvergadering Fugro

Duurzaam stemadvies Shell 04 mei 2016

Duurzaam stemadvies Shell

03 mei 2016

Resultaten aandeelhoudersvergadering Heineken

02 mei 2016

VBDO in FD: "Belegger verlangt fiscale openheid"

02 mei 2016

Resultaten aandeelhoudersvergadering Ahold

26 apr 2016

Resultaten aandeelhoudersvergadering RELX

25 apr 2016

Resultaten aandeelhoudersvergadering KPN

25 apr 2016

Successvolle HUMAN ronde tafel over EU beleid mensenrechten

20 apr 2016

Ronde Tafel: duurzaam beleggen rendeert

09 apr 2016

VBDO in de Volkskrant over duurzaam beleggen

14 maa 2016

Herpakken Eigenaarschap: Britse Benchmark Pensioenfondsen

Eurosif Insight: Interview with Morningstar Italia & Iberia CEO 29 feb 2016

Eurosif Insight: Interview with Morningstar Italia & Iberia CEO

23 feb 2016

Frank Wagemans spreekt op IIR event 'Pensioenreeks 2016’

08 feb 2016

Consultation on Corporate Human Rights Benchmark now open

Schrijf in voor de VBDO Conferentie 'Investing with impact' 04 feb 2016

Schrijf in voor de VBDO Conferentie 'Investing with impact'

04 feb 2016

Impact investing worstelt met knuffelimago

03 feb 2016

Gongslag markeert het 20-jarig bestaan van de VBDO

14 jan 2016

BAM ontvangt eerste exemplaar benchmark Circulair Ondernemen

14 jan 2016

Hoogste score circulair ondernemen voor BAM

07 jan 2016

Interactive Guide on Natural Capital & Financial Institutions

24 dec 2015

VBDO zoekt nieuwe directeur

01 dec 2015

Flavia Micilotta benoemd als nieuwe directeur van EUROSIF

30 nov 2015

VBDO: Directeur Giuseppe van der Helm neemt afscheid

30 nov 2015

Stilstand duurzaam beleggen door verzekeraars

19 nov 2015

Meedoen aan de cursus 'Duurzaam beleggen'

18 nov 2015

Meer aandacht verantwoord belastingbeleid

18 nov 2015

Heijmans CFO Mark van den Biggelaar ontvangt 1ste 'AvA Rapport'

16 nov 2015

Giuseppe van der Helm is Keynote speaker op de Asset Conference

11 nov 2015

DWDD-discussie duurzaam sparen en beleggen

10 nov 2015

Duurzame score AEX bedrijven

Agenda Week van het Duurzaam Beleggen 2015 05 nov 2015

Agenda Week van het Duurzaam Beleggen 2015

De Week van het Duurzaam Beleggen 2015 04 nov 2015

De Week van het Duurzaam Beleggen 2015

30 okt 2015

FD: Zorg en Welzijn opnieuw duurzaamste pensioenbelegger

Pensioenfondsen moeten meer samenwerken in verduurzaming 29 okt 2015

Pensioenfondsen moeten meer samenwerken in verduurzaming

29 okt 2015

Pensioenfederatie ontvangt eerste exemplaar Benchmark

29 okt 2015

Haalbaarheidsonderzoek internationale duurzaamheids benchmark

23 okt 2015

DWDD discussie duurzaam sparen en beleggen!

22 okt 2015

Schrijf je nu in voor de cursus duurzaam beleggen!

19 okt 2015

Giuseppe van der Helm spreekt vanavond over Groene Belasting

16 okt 2015

VBDO in NRC: ABP wordt groener, maar niet de groenste

14 okt 2015

29 oktober verschijnt 'Verantwoord beleggen pensioenfondsen'

08 okt 2015

Ronde Tafel Verzekeraars a.s.r.

01 okt 2015

Giuseppe van der Helm spreekt vanavond bij Van Liempt Live

17 sep 2015

VBDO Directeur Giuseppe van der Helm, opent de Amsterdamse beurs

09 sep 2015

Active ownership

08 sep 2015

De VBDO bestaat 20 jaar!

04 sep 2015

VBDO over duurzaam beleggen in Radar uitzending op 7 september

28 jul 2015

Kick-off event De Winst van Duurzaam Ondernemen

08 jul 2015

Launch of draft indicators to measure human rights performance

07 jul 2015

Bedrijf en Pensioenfonds: Chinese muur of heilige twee-eenheid?

02 jul 2015

Ondernemingen onvoldoende transparant over belastingafdracht

02 jul 2015

Unilever wint de Tax Transparency Award 2015

22 jun 2015

Geslaagde eerste bijeenkomst Raad van Advies VBDO

10 jun 2015

Bedrijven moeten werk maken van sociale impact

08 jun 2015

Initiatiefnota duurzaam bankieren

06 mei 2015

Meten is weten als je de juiste dingen weet

19 maa 2015

Wil je dat je pensioenfonds duurzaam is?

17 maa 2015

Volkskrant 'Pensioenfonds moet uit olie en gas'

05 maa 2015

Philips, Heineken, BAM en Inditex winnen Ketenbeheeraward

04 maa 2015

Interview Giuseppe van der Helm op BNR over Mylan

02 maa 2015

VNO-NCW neemt Benchmark Duurzaam Ketenbeheer in ontvangst

24 feb 2015

The Global Sustainable Investment Review 2014

18 jan 2015

VBDO in Vara's Vroege Vogels: Duurzaam beleggen populair

03 dec 2014

Public launch of the first wide-scale business and human rights

13 nov 2014

Snelle ontwikkeling duurzame beleggingsproducten

06 nov 2014

Week van het duurzaam beleggen 2014

01 aug 2014

Video: VBDO directeur Giuseppe vd Helm live op RTLZ nieuws over de uitsluiting van Israëlische banken door PGGM

01 jul 2014

Giuseppe van der Helm op Journaal over ABP

22 nov 2013

Het bankieren is te belangrijk om aan alleen de bankiers over te laten

19 nov 2013

Veel pensioenfondsen zonder duurzame visie

15 nov 2013

Fonds overlegt weinig over duurzaamheid

14 okt 2013

Duurzaam beleggen: nobel en lucratief

10 okt 2013

Duurzaam beleggen verliest marktaandeel

10 okt 2013

Duurzaam sparen en beleggen maakt groeispurt

10 okt 2013

Kleur bekennen

09 okt 2013

Duurzaam sparen en beleggen in de lift

09 okt 2013

NuZakelijk: Duurzaam sparen en beleggen in de lift

09 okt 2013

Vroege Vogels: Markt voor duurzaam sparen en beleggen trekt aan

09 okt 2013

DFT: Duurzaam sparen en beleggen in de lift

07 okt 2013

Duurzaam weekje

07 okt 2013

Koersdaling oliebedrijven kan financiële crisis veroorzaken

28 jun 2013

Duurzaam beleggen: Telt voor jou alleen het rendement, of kijk je verder?

27 jun 2013

Nudge verwelkomt VBDO als 100e Vriend van Nudge

26 jun 2013

Bedrijven zwijgen over details belastingafdracht

01 maa 2013

Zo kunnen particuliere beleggers zelf duurzame fondsen vergelijken

27 feb 2013

Glashelder duurzaam

06 feb 2013

VBDO: duurzaamheid vaak ondergeschoven kindje in de private equity-sector

05 feb 2013

Duurzaamheid krijgt weinig aandacht van Private Equity partijen

05 feb 2013

Duurzaamheid vaak ondergeschoven kindje in de private equity sector

04 feb 2013

VBDO: private equity weinig duurzaam

31 jan 2013

VBDO pakt multinationals aan

29 jan 2013

Pittige vragen over belastingontwijking

28 jan 2013

VBDO pakt multinationals aan op belastingontwijking

28 jan 2013

VBDO wil transparantie en rapportage over belastingbeleid beursgenoteerde bedrijven

28 jan 2013

VBDO pakt multinationals aan op belastingbeleid

28 jan 2013

Multinationals worden aangepakt op belastingontwijking

07 jan 2013

CSR Thought Leadership | Een interview met Giuseppe van der Helm

31 dec 2012

VBDO: 'Vastgoedsector in beperkte mate transparant'

31 dec 2012

28 november: Vastgoed & Energie Congres 2012 (gratis entree)

26 dec 2012

VBDO: pensioenfondsen beleggen steeds duurzamer …

19 dec 2012

BpfBOUW in Top 3 meest duurzame pensioenfondsen

19 dec 2012

PMT in top 10 pensioenfondsen met duurzaam beleggingsbeleid

17 dec 2012

Pensioenfondsen kunnen nog stuk duurzamer

17 dec 2012

Duurzaam beleggen pensioenfondsen onder de maat

17 dec 2012

Duurzaam beleid pensioenfondsen blijft achter

17 dec 2012

VBDO: Integraal duurzaamheidsbeleid blijft achter

17 dec 2012

VBDO: pensioenfondsen beleggen steeds duurzamer

17 dec 2012

VBDO: "Pensioenfondsen beleggen duurzamer, en het kan nog beter"

04 dec 2012

Nederlandse multinationals verduurzamen ketens

04 dec 2012

CBRE Dutch Retail Fund wint VBDO AWARD 2012

03 dec 2012

UPDATE Verslag van het Vastgoedjournaal Vastgoed -en Energie Congres 2012: 'Energie wordt gratis'

29 nov 2012

Winnaars VBDO Duurzaamste Vastgoedfonds Awards 2012: Corio en CBRE

29 nov 2012

Winnaars VBDO Duurzaamste Vastgoedfonds Awards 2012: Corio en CBRE Global Investors Dutch Retail Fund

28 nov 2012

Vastgoedsector in beperkte mate transparant

28 nov 2012

Philips en DSM winnen VBDO Verantwoord Ketenbeheer Award 2012

28 nov 2012

Philips wint prijs voor beste productieketen

28 nov 2012

Philips en DSM winnen VBDO Verantwoord Ketenbeheer Award 2012

28 nov 2012

Onderzoek VBDO: Grote verschillen tussen prestaties vermogensbeheerders op duurzaamheid

28 nov 2012

Philips en DSM winnen VBDO Verantwoord Ketenbeheer Award 2012

27 nov 2012

Philips en DSM winnen de VBDO Verantwoord Ketenbeheer Award

27 nov 2012

Beursgenoteerde bedrijven boeken sterke vooruitgang bij verduurzaming productieketens

27 nov 2012

Philips en DSM winnen de VBDO Verantwoord Ketenbeheer Award

27 nov 2012

BAM koploper in verduurzaming productieketen

21 nov 2012

Uitreiking Verantwoord Ketenbeheer Award op 27 november a.s.

13 nov 2012

Bestuur filantropische instellingen is bepalend voor duurzaamheidsdenken

06 nov 2012

Tax Justice, de blinde vlek van de ontwikkelingssector

29 okt 2012

MVO-bedrijven presteren beter in AEX

25 okt 2012

MVO-bedrijven presteren beter in AEX

14 okt 2012

Bedrijven met aandacht voor duurzaamheid presteren beter

12 okt 2012

Bedrijven met aandacht voor duurzaamheid presteren beter in AEX

08 okt 2012

Week duurzaam beleggen van start

05 okt 2012

VBDO website Goed-Geld.nl live. Zet uw geld duurzaam in!

05 okt 2012

VBDO website Goed-Geld.nl live. Zet uw geld duurzaam in!

05 okt 2012

Nieuw rapport van SOMO over ING belicht MVO-knelpunten

03 okt 2012

VBDO Dutch SRI Week 2012

02 okt 2012

Damrak laat winst glippen

02 okt 2012

Video: Gongslag op de Amsterdamse beurs in het kader van de Week van het Duurzaam Beleggen 2012

01 okt 2012

Hoe beleg je in het groen?

30 sep 2012

Speculeren met Voedingsgrondstoffen: Bewustwording, Gedragsverandering en eenMaatschappelijk Debat

30 sep 2012

De Week van het Duurzaam Beleggen 2012

24 sep 2012

Zwitserleven koploper

24 sep 2012

De Week van het Duurzaam Beleggen 2012

24 sep 2012

Top 5 meest duurzame verzekeraars

19 sep 2012

Verzekeraars beleggen duurzamer

18 sep 2012

VBDO: Zwitserleven meest duurzaam

18 sep 2012

Verzekeraars gaan steeds meer duurzaam beleggen

17 sep 2012

Code Duurzaam Beleggen zet sector in beweging

17 sep 2012

Zwitserleven meest duurzame verzekeraar

17 sep 2012

Zwitserleven meest duurzame verzekeraar

17 sep 2012

Code Duurzaam Beleggen zet sector in beweging

17 sep 2012

Verzekeraars beleggen steeds duurzamer

17 sep 2012

Verzekeraars beleggen uw premies duurzamer

17 sep 2012

Steeds meer verzekeraars beleggen duurzaam

17 sep 2012

Beleggingsbeleid SNS Asset Management scoort zeer goed in VBDO-onderzoek

17 sep 2012

Duurzaam beleggen neemt toe

17 sep 2012

Zwitserleven meest duurzame verzekeraar

16 sep 2012

VBDO onderzoek: Verzekeraars beleggen steeds duurzamer

16 sep 2012

VBDO onderzoek: Verzekeraars beleggen steeds duurzamer

14 sep 2012

VBDO organiseert seminar: Wat is de waarde van ESG-integratie?

09 sep 2012

Integratie van duurzaamheid in toezicht financiële sector

08 sep 2012

Markt voor duurzaam sparen en beleggen blijft groeien

07 sep 2012

VBDO organiseert Week van het Duurzaam Beleggen 2012

30 aug 2012

Carola Schouten neemt deel aan debat van VBDO

30 aug 2012

Carola Schouten neemt deel aan debat van VBDO

15 aug 2012

What is your driver for joining?

17 jul 2012

VBDO bezocht 71 aandeelhoudersvergaderingen in 2012. Giuseppe van der Helm over de impact van deze bezoeken.

16 jul 2012

Beloningen CEO’s steeds vaker gekoppeld aan duurzaamheidsfactoren

16 jul 2012

Directeur VBDO aan het woord over AVA seizoen 2012

09 jul 2012

VBDO video persbericht - AVA-seizoen 2012

09 jul 2012

VBDO rapport over bezoeken aandeelhoudersvergaderingen in 2012: Mensenrechtenbeleid bij bedrijven nog in de kinderschoenen

09 jul 2012

Bedrijven worstelen nog met mensenrechtenbeleid

06 jul 2012

AVA facts 2012

01 jul 2012

Beleggen in voedselzekerheid

27 jun 2012

Beleggers zitten gevangen in systeem

21 jun 2012

Grontmij ontkent betrokkenheid bij wapenproductie

19 jun 2012

Kijkje in keuken Shell stemt niet vrolijk

18 jun 2012

Rapport VBDO: belangrijke taak weggelegd voor beleggers in het garanderen van de voedselzekerheid

12 jun 2012

Mensenrechten ondergeschikt in bedrijfsleven

12 jun 2012

Mensenrechten ondergeschikt in bedrijfsleven

12 jun 2012

Video: Human Rights and Business, VBDO conference June 12th 2012

12 jun 2012

Human Rights and Business, VBDO conference June 12th 2012

12 jun 2012

Rapportage mensenrechten blijft moeilijk voor multinationals

12 jun 2012

Rechten van de mens niet belangrijk in bedrijfsleven

27 mei 2012

ING laat niet in haar beleggingen kijken

24 mei 2012

Duurzame economie, wat is dat en hoe bereik je het?

02 mei 2012

Duurzaam beleggen groeit nog steeds, maar wel minder hard

02 mei 2012

Beleggen voor een betere wereld

27 apr 2012

Consument kiest vaker voor duurzaam sparen

25 apr 2012

Ahold laat bonusbeleid ongemoeid

24 apr 2012

Lichte groei duurzame beleggingen

23 apr 2012

Rek uit duurzaam sparen en beleggen

23 apr 2012

Minder groei duurzame spaar- en beleggingsmarkt

23 apr 2012

Groen sparen en beleggen blijft groeien

23 apr 2012

Duurzaam sparen en beleggen groeit ook zonder subsidie

23 apr 2012

Minder animo voor duurzaam beleggen

22 apr 2012

Markt duurzaam sparen en beleggen blijft groeien

16 apr 2012

Mensenrechten en Bedrijven, Investeerders, Overheden en Civil Society'

15 apr 2012

Maatschappelijk speelveld

02 apr 2012

Analyse Philips en Eaton

28 maa 2012

“Het zijn ingewikkelde vergezichten”

26 maa 2012

Seminar Duurzaam Passief Beleggen, Amsterdam 5 april 2012

06 feb 2012

VBDO neemt bonussen onder de loep

04 feb 2012

Vrije keuze pensioenfonds funest voor pensioenstelsel

19 jan 2012

Stakeholderdialoog over toekomst en veiligheid

Persberichten

Persberichten

06 maa 2017 Helft institutionele beleggers geen beleid op tabak 25 nov 2016 Duurzaam sparen en beleggen in Nederland 2016 07 nov 2016 PFZW voert duurzame ranglijst 10e keer aan 31 okt 2016 Multinationals transparanter over belastingbeleid 25 okt 2016 Een derde Nederlandse genoteerde bedrijven committeren aan OESO 06 jul 2016 Beleid op leefbaar loon beursgenoteerde bedrijven blijft achter 21 maa 2016 De Corporate Human Rights Benchmark gaat van start 14 jan 2016 Hoogste score circulair ondernemen voor BAM 30 nov 2015 Stilstand duurzaam beleggen door verzekeraars 20 nov 2015 Forse groei duurzaam vermogensbeheer 18 nov 2015 Meer aandacht verantwoord belastingbeleid 18 nov 2015 Eerste Italiaanse Benchmark Pensioenfondsen Uitgekomen 15 okt 2015 Verantwoord beleggen door Nederlandse pensioenfondsen 2015 31 maa 2015 Pensioenspaarders moeten meebeslissen over duurzaam beleggen 05 maa 2015 VNO-NCW neemt Benchmark Duurzaam Ketenbeheer in ontvangst 24 feb 2015 The Global Sustainable Investment Review 2014 16 dec 2014 Grote verzekeraars laten de kleintjes ver achter zich 16 dec 2014 Directievoorzitter Zwitserleven neemt VBDO-rapport in ontvangst 10 dec 2014 VBDO: betere opleiding beleggingsanalisten en portfoliomanagers 03 dec 2014 Public launch of the first wide-scale business and human rights 06 nov 2014 Belastingdeals multinationals 26 aug 2014 BNR Vermogen' interviewde Giuseppe van der Helm over MVO Belastingbeleid bij Nederlandse Beursgenoteerde bedrijven 25 aug 2014 Ploumen: belasting betalen essentieel voor ontwikkeling 24 aug 2014 Rapport Analyse AvA-seizoen VBDO: Beursgenoteerde bedrijven hebben weinig aandacht voor verantwoord belastingbeleid 23 aug 2014 Giuseppe van der Helm op RTLZ Nieuws: 'Slechts 15% bedrijven heeft verantwoord belastingbeleid' 21 mei 2014 Analyst Network Meeting Summary | Global trends in sustainable investing 08 mei 2014 Kan het Europees Parlement de financiële sector temmen? 22 apr 2014 VBDO en Oikos presenteren richtlijnen voor Tax Governance 16 apr 2014 Rapport over engagement: Ondernemingen vinden duurzaamheid steeds relevanter 02 apr 2014 Morningstar presentatie '50 tinten groen' - ALV 25 maart 2014 31 maa 2014 Uitkomsten VBDO Stakeholderdialoog 2013 'Thought Leader' 29 maa 2014 New paper by HIP Investor: 19 maa 2014 VBDO stelt in 2014 scherpe vragen aan bedrijven 11 maa 2014 Bekijk de duurzame stemadviezen voor de aandeelhoudersvergaderingen van 2014 14 feb 2014 Bedrijven maken maatschappelijke kosten zichtbaar 13 feb 2014 VBDO feliciteert lid Raedthuys met nr 1 positie duurzaamste stroomleverancier 12 feb 2014 Mensenrechten in bezette gebieden hoofdpijndossier voor beleggers 19 dec 2013 VBDO Rapport: Grote verzekeraars beleggen duurzamer 09 dec 2013 VBDO onderzoek naar verantwoord ketenbeheer van beursgenoteerde bedrijven: Duurzame bedrijven weten nog niet hoe met dwarsligger 09 dec 2013 Philips wint de VBDO Verantwoord Ketenbeheer Award 2013 05 dec 2013 De genomineerden voor Verantwoord Ketenbeheer Award zijn: DSM, Heineken, Philips, Reed Elsevier en Royal BAM Group. Kom naar de 19 nov 2013 Bedrijfsleven doet nog te weinig aan mensenrechten 14 nov 2013 Bestuurders pensioenfondsen te ‘volgzaam’ in duurzaam beleggen 09 okt 2013 Markt voor duurzaam sparen en beleggen trekt aan 08 okt 2013 Opening van de Amsterdamse Beurs in het kader van de Week van het Duurzaam Beleggen 08 okt 2013 Bekijk portefeuille duurzame fondsen kritisch 07 okt 2013 Lees hier de gedachten achter duurzaam en verantwoord beleggen van Giuseppe van der Helm. De hele Week van het Duurzaam Beleggen 24 sep 2013 VBDO doet een nulmeting over OESO-richtlijnen in jaarverslagen 22 aug 2013 Rapport VBDO AvA's: Multinationals maken nog te weinig afspraken over mensenrechten 22 aug 2013 Marga Hoek, directeur van de Groene Zaak, neemt het eerste exemplaar 15 jul 2013 Triodos Vastgoedfonds klaar voor nieuwe fase 24 jun 2013 Meer belangstelling voor duurzaam beleggen dan voor crisis 19 jun 2013 Beleggersorganisaties roepen op tot snelle overeenstemming over richtlijnvoorstel MVO-informatie 13 jun 2013 Maak van Myanmar geen tweede Bangladesh! 28 mei 2013 Duurzaam beleggen, mensenrechten en de mijnbouw/olie- en gasindustrie 03 apr 2013 VBDO lid Double Dividend start duurzaam aandelenfonds 24 maa 2013 Giuseppe van der Helm nieuwe voorzitter Tax Justice Nederland 18 feb 2013 Europese richtlijn zorgt voor heldere informatie over duurzaam beleggen 05 feb 2013 Duurzaamheid vaak ondergeschoven kindje in de private equity sector 28 jan 2013 VBDO pakt multinationals aan op belastingontwijking 28 jan 2013 Global Sustainable Investment Alliance brengt eerste Global Sustainable Investment Review uit 17 dec 2012 Implementatie van duurzaam beleggingsbeleid pensioenfondsen blijft achter 29 nov 2012 Winnaars VBDO Duurzaamste Vastgoedfonds Awards 2012: Corio en CBRE Global Investors Dutch Retail Fund 28 nov 2012 Vastgoedsector in beperkte mate transparant 27 nov 2012 Beursgenoteerde bedrijven boeken sterke vooruitgang bij verduurzaming productieketens 27 nov 2012 Philips en DSM winnen de VBDO Verantwoord Ketenbeheer Award 2012 13 nov 2012 Bestuur filantropische instellingen is bepalend voor duurzaamheidsdenken 12 okt 2012 Bedrijven met aandacht voor duurzaamheid presteren beter in AEX 05 okt 2012 VBDO website Goed-Geld.nl live. Zet uw geld duurzaam in! 04 okt 2012 Eurosif rapport: Duurzaam en verantwoord beleggen in Europa laat groei en ontwikkeling zien 04 okt 2012 Video: 8 banken en verzekeraars over duurzaam en verantwoord beleggen in het kader van de Week van het Duurzaam Beleggen 16 sep 2012 VBDO onderzoek: Verzekeraars beleggen steeds duurzamer 30 aug 2012 Integratie van duurzaamheid in toezicht financiële sector 10 aug 2012 Mijlpaal in de bevordering van de duurzaamheid van investeringen via de Europese financiële markt 13 jul 2012 Giuseppe van der Helm over AvA seizoen 2012 (Video) 09 jul 2012 VBDO rapport over bezoeken aandeelhoudersvergaderingen in 2012: Mensenrechtenbeleid bij bedrijven nog in de kinderschoenen 18 jun 2012 Rapport VBDO: belangrijke taak weggelegd voor beleggers in het garanderen van de voedselzekerheid 12 jun 2012 VBDO onderzoek: Bedrijven zijn toe aan de volgende stap, nl. het meten van prestaties op het gebied van mensenrechten 07 jun 2012 Voedselcommodities - Wat staat morgen op het menu? 06 jun 2012 Conferentie 'Mensenrechten en Bedrijven, Investeerders, Overheden en Civil Society' op dinsdag 12 juni 2012 te Amsterdam 23 mei 2012 VBDO HNWI Conference - Sustainable Investment 23 apr 2012 Interview Giuseppe van der Helm bij RLTZ over het rapport Duurzaam Sparen en Beleggen in Nederland 22 apr 2012 Markt duurzaam sparen en beleggen blijft groeien 26 maa 2012 VBDO Seminar 'Duurzaam Passief Beleggen' bij BinckBank, Amsterdam 5 april 2012. Klik hier om in te schrijven. 20 feb 2012 Algemene Ledenvergadering van de VBDO: 17 april 2012 te Utrecht 06 feb 2012 VBDO neemt bonussen onder de loep

VBDO in de media

13 maa 2017 FD: Beleggers lanceren benchmark mensenrechten 13 maa 2017 Fondsnieuws: Beleggers lanceren mensenrechten-benchmark 06 maa 2017 Fondsnieuws: Grote beleggers missen beleid tabaksindustrie 27 feb 2017 VBDO in BNR Duurzaam over de 'Stammenstrijd Unilever' 06 feb 2017 VBDO directeur Angélique Laskewitz in FD Kantelpunt 31 jan 2017 Interview Duurzaambedrijfsleven.nl over circulaire economie 10 okt 2016 VBDO in Beleggersbelangen: Angélique Laskewitz 19 sep 2016 Fondsnieuws: VBDO moet ankerpunt voor de sector blijven 26 aug 2016 Duurzaam beleggen via crowdfunding groeit exponentieel 12 aug 2016 VBDO in NRC: 5 tips om te beleggen met een schoon geweten 11 jul 2016 VBDO in IEXProfs "Met praten bereiken we meer" 06 jul 2016 IEXProfs: Hoe duurzaam is beursgenoteerd Nederland? 02 mei 2016 VBDO in FD: "Belegger verlangt fiscale openheid" 09 apr 2016 VBDO in de Volkskrant over duurzaam beleggen 24 maa 2016 Vernieuwde portal duurzaam beleggen 30 nov 2015 Fondsnieuws: Verzekeraars beleggen amper duurzamer 30 nov 2015 FD: Duurzaam beleggen verzekeraars stagneert 30 nov 2015 BNR: Verzekeraars verduurzamen nauwelijks 31 maa 2015 NRC "Geef mij ook eens wat te zeggen over mijn eigen spaargeld" 31 maa 2015 Pensioen Pro handleiding pensioenfondsen 08 jan 2014 Video: VBDO directeur Giuseppe vd Helm live op RTLZ nieuws over de uitsluiting van Israëlische banken door PGGM 15 nov 2013 Fonds overlegt weinig over duurzaamheid 14 okt 2013 Duurzaam beleggen: nobel en lucratief 10 okt 2013 Duurzaam beleggen verliest marktaandeel 10 okt 2013 Duurzaam sparen en beleggen maakt groeispurt 10 okt 2013 Kleur bekennen 09 okt 2013 Duurzaam sparen en beleggen in de lift 09 okt 2013 NuZakelijk: Duurzaam sparen en beleggen in de lift 09 okt 2013 Vroege Vogels: Markt voor duurzaam sparen en beleggen trekt aan 09 okt 2013 DFT: Duurzaam sparen en beleggen in de lift 07 okt 2013 Koersdaling oliebedrijven kan financiële crisis veroorzaken 07 okt 2013 Duurzaam weekje 28 jun 2013 Duurzaam beleggen: Telt voor jou alleen het rendement, of kijk je verder? 27 jun 2013 Nudge verwelkomt VBDO als 100e Vriend van Nudge 26 jun 2013 Bedrijven zwijgen over details belastingafdracht 01 maa 2013 Zo kunnen particuliere beleggers zelf duurzame fondsen vergelijken 27 feb 2013 Glashelder duurzaam 05 feb 2013 Duurzaamheid krijgt weinig aandacht van Private Equity partijen 05 feb 2013 Duurzaamheid vaak ondergeschoven kindje in de private equity sector 04 feb 2013 VBDO: private equity weinig duurzaam 31 jan 2013 VBDO pakt multinationals aan 29 jan 2013 Pittige vragen over belastingontwijking 28 jan 2013 VBDO pakt multinationals aan op belastingontwijking 28 jan 2013 VBDO wil transparantie en rapportage over belastingbeleid beursgenoteerde bedrijven 28 jan 2013 VBDO pakt multinationals aan op belastingbeleid 28 jan 2013 Multinationals worden aangepakt op belastingontwijking 07 jan 2013 CSR Thought Leadership | Een interview met Giuseppe van der Helm 31 dec 2012 VBDO: 'Vastgoedsector in beperkte mate transparant' 26 dec 2012 VBDO: pensioenfondsen beleggen steeds duurzamer … 19 dec 2012 BpfBOUW in Top 3 meest duurzame pensioenfondsen 19 dec 2012 PMT in top 10 pensioenfondsen met duurzaam beleggingsbeleid 17 dec 2012 Pensioenfondsen kunnen nog stuk duurzamer 17 dec 2012 Duurzaam beleggen pensioenfondsen onder de maat 17 dec 2012 Duurzaam beleid pensioenfondsen blijft achter 17 dec 2012 VBDO: Integraal duurzaamheidsbeleid blijft achter 17 dec 2012 VBDO: pensioenfondsen beleggen steeds duurzamer 17 dec 2012 VBDO: "Pensioenfondsen beleggen duurzamer, en het kan nog beter" 04 dec 2012 Nederlandse multinationals verduurzamen ketens 04 dec 2012 CBRE Dutch Retail Fund wint VBDO AWARD 2012 03 dec 2012 UPDATE Verslag van het Vastgoedjournaal Vastgoed -en Energie Congres 2012: 'Energie wordt gratis' 29 nov 2012 Winnaars VBDO Duurzaamste Vastgoedfonds Awards 2012: Corio en CBRE Global Investors Dutch Retail Fund 28 nov 2012 Vastgoedsector in beperkte mate transparant 28 nov 2012 Philips en DSM winnen VBDO Verantwoord Ketenbeheer Award 2012 28 nov 2012 Philips en DSM winnen VBDO Verantwoord Ketenbeheer Award 2012 28 nov 2012 Philips wint prijs voor beste productieketen 28 nov 2012 Philips en DSM winnen VBDO Verantwoord Ketenbeheer Award 2012 28 nov 2012 Onderzoek VBDO: Grote verschillen tussen prestaties vermogensbeheerders op duurzaamheid 27 nov 2012 Philips en DSM winnen de VBDO Verantwoord Ketenbeheer Award 27 nov 2012 Beursgenoteerde bedrijven boeken sterke vooruitgang bij verduurzaming productieketens 27 nov 2012 BAM koploper in verduurzaming productieketen 27 nov 2012 Philips en DSM winnen de VBDO Verantwoord Ketenbeheer Award 21 nov 2012 Uitreiking Verantwoord Ketenbeheer Award op 27 november a.s. 13 nov 2012 Bestuur filantropische instellingen is bepalend voor duurzaamheidsdenken 06 nov 2012 Tax Justice, de blinde vlek van de ontwikkelingssector 31 okt 2012 28 november: Vastgoed & Energie Congres 2012 (gratis entree) 29 okt 2012 MVO-bedrijven presteren beter in AEX 25 okt 2012 MVO-bedrijven presteren beter in AEX 14 okt 2012 Bedrijven met aandacht voor duurzaamheid presteren beter 12 okt 2012 Bedrijven met aandacht voor duurzaamheid presteren beter in AEX 08 okt 2012 Week duurzaam beleggen van start 05 okt 2012 VBDO website Goed-Geld.nl live. Zet uw geld duurzaam in! 05 okt 2012 VBDO website Goed-Geld.nl live. Zet uw geld duurzaam in! 03 okt 2012 VBDO Dutch SRI Week 2012 02 okt 2012 Damrak laat winst glippen 02 okt 2012 Video: Gongslag op de Amsterdamse beurs in het kader van de Week van het Duurzaam Beleggen 2012 01 okt 2012 Hoe beleg je in het groen? 30 sep 2012 De Week van het Duurzaam Beleggen 2012 30 sep 2012 Speculeren met Voedingsgrondstoffen: Bewustwording, Gedragsverandering en eenMaatschappelijk Debat 24 sep 2012 De Week van het Duurzaam Beleggen 2012 24 sep 2012 Top 5 meest duurzame verzekeraars 24 sep 2012 Zwitserleven koploper 19 sep 2012 Verzekeraars beleggen duurzamer 18 sep 2012 VBDO: Zwitserleven meest duurzaam 18 sep 2012 Verzekeraars gaan steeds meer duurzaam beleggen 17 sep 2012 Code Duurzaam Beleggen zet sector in beweging 17 sep 2012 Code Duurzaam Beleggen zet sector in beweging 17 sep 2012 Verzekeraars beleggen steeds duurzamer 17 sep 2012 Steeds meer verzekeraars beleggen duurzaam 17 sep 2012 Beleggingsbeleid SNS Asset Management scoort zeer goed in VBDO-onderzoek 17 sep 2012 Duurzaam beleggen neemt toe 17 sep 2012 Verzekeraars beleggen uw premies duurzamer 17 sep 2012 Zwitserleven meest duurzame verzekeraar 16 sep 2012 VBDO onderzoek: Verzekeraars beleggen steeds duurzamer 16 sep 2012 VBDO onderzoek: Verzekeraars beleggen steeds duurzamer 14 sep 2012 VBDO organiseert seminar: Wat is de waarde van ESG-integratie? 09 sep 2012 Integratie van duurzaamheid in toezicht financiële sector 07 sep 2012 VBDO organiseert Week van het Duurzaam Beleggen 2012 30 aug 2012 Carola Schouten neemt deel aan debat van VBDO 30 aug 2012 Carola Schouten neemt deel aan debat van VBDO 15 aug 2012 What is your driver for joining? 09 aug 2012 Markt voor duurzaam sparen en beleggen blijft groeien 17 jul 2012 VBDO bezocht 71 aandeelhoudersvergaderingen in 2012. Giuseppe van der Helm over de impact van deze bezoeken. 16 jul 2012 Beloningen CEO’s steeds vaker gekoppeld aan duurzaamheidsfactoren 16 jul 2012 Directeur VBDO aan het woord over AVA seizoen 2012 09 jul 2012 VBDO video persbericht - AVA-seizoen 2012 09 jul 2012 VBDO rapport over bezoeken aandeelhoudersvergaderingen in 2012: Mensenrechtenbeleid bij bedrijven nog in de kinderschoenen 09 jul 2012 Bedrijven worstelen nog met mensenrechtenbeleid 01 jul 2012 Beleggen in voedselzekerheid 27 jun 2012 Beleggers zitten gevangen in systeem 21 jun 2012 Grontmij ontkent betrokkenheid bij wapenproductie 19 jun 2012 Kijkje in keuken Shell stemt niet vrolijk 18 jun 2012 Rapport VBDO: belangrijke taak weggelegd voor beleggers in het garanderen van de voedselzekerheid 12 jun 2012 Mensenrechten ondergeschikt in bedrijfsleven 12 jun 2012 Mensenrechten ondergeschikt in bedrijfsleven 12 jun 2012 Human Rights and Business, VBDO conference June 12th 2012 12 jun 2012 Rapportage mensenrechten blijft moeilijk voor multinationals 12 jun 2012 Rechten van de mens niet belangrijk in bedrijfsleven 12 jun 2012 Video: Human Rights and Business, VBDO conference June 12th 2012 07 jun 2012 AVA facts 2012 27 mei 2012 ING laat niet in haar beleggingen kijken 24 mei 2012 Duurzame economie, wat is dat en hoe bereik je het? 10 mei 2012 Nieuw rapport van SOMO over ING belicht MVO-knelpunten 02 mei 2012 Duurzaam beleggen groeit nog steeds, maar wel minder hard 02 mei 2012 Beleggen voor een betere wereld 27 apr 2012 Consument kiest vaker voor duurzaam sparen 25 apr 2012 Ahold laat bonusbeleid ongemoeid 24 apr 2012 Lichte groei duurzame beleggingen 23 apr 2012 Minder groei duurzame spaar- en beleggingsmarkt 23 apr 2012 Groen sparen en beleggen blijft groeien 23 apr 2012 Duurzaam sparen en beleggen groeit ook zonder subsidie 23 apr 2012 Minder animo voor duurzaam beleggen 23 apr 2012 Rek uit duurzaam sparen en beleggen 22 apr 2012 Markt duurzaam sparen en beleggen blijft groeien 16 apr 2012 Mensenrechten en Bedrijven, Investeerders, Overheden en Civil Society' 15 apr 2012 Maatschappelijk speelveld 02 apr 2012 Analyse Philips en Eaton 28 maa 2012 “Het zijn ingewikkelde vergezichten” 26 maa 2012 Seminar Duurzaam Passief Beleggen, Amsterdam 5 april 2012 06 feb 2012 VBDO neemt bonussen onder de loep 04 feb 2012 Vrije keuze pensioenfonds funest voor pensioenstelsel 16 jan 2012 Seminar Duurzaam Beleggen voor Pensioenfondsen op 7 februari 2012 te Utrecht 07 jan 2012 Nationale-Nederlanden op plaats 5 in VBDO-onderzoek naar verantwoord beleggen

VBDO directeur Giuseppe van der Helm: Banken moeten duurzaamheids commissaris aanstellen VBDO directeur Giuseppe van der Helm: Banken moeten duurzaam- heidscommissaris aanstellen VBDO directeur Giuseppe van der Helm: Banken moeten duurzaam- heidscommissaris aanstellen

Rapporten

De Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) is de enige beleggersvereniging in Nederland die opkomt voor de belangen van institutionele en particuliere beleggers die willen bijdragen aan duurzame ontwikkeling. U kunt informatie vinden over duurzaam beleggen onder 'Beleggen' vinden. Voor meer informatie betreffende duurzaam ondernemen, kunt u zoeken in 'Ondernemen'. 

Institutionele beleggers en tabak

06 maa 2017

Duurzaam beleggen

Duurzaam sparen en beleggen 2016

25 nov 2016

Duurzaam beleggen

VBDO White paper: Advancing shareholder engagement

10 nov 2016

Duurzaam beleggen

Benchmark Verantwoord Beleggen door Pensioenfondsen 2016

07 nov 2016

Duurzaam beleggen

Tax Transparency Benchmark 2016

31 okt 2016

Duurzaam beleggen

Resultaten Survey Internationale Duurzaamheidsbenchmark

03 maa 2016

Duurzaam beleggen

Impact investing

04 feb 2016

Duurzaam beleggen

Duurzaam beleggen door verzekeraars 2015

30 nov 2015

Duurzaam beleggen

Duurzaam sparen en beleggen in 2014

20 nov 2015

Duurzaam beleggen

Verantwoord beleggen door Nederlandse pensioenfondsen 2015

29 okt 2015

Duurzaam beleggen

VBDO handleiding deelnemersdialoog voor pensioenfondsen

31 maa 2015

Duurzaam beleggen

Eurosif rapport: Impact Investing in Europe

04 maa 2015

Duurzaam beleggen

Benchmark duurzaam beleggen door verzekeraars 2014

16 dec 2014

Duurzaam beleggen

Toepassing en best practices ESG Integratie

10 dec 2014

Duurzaam beleggen

Duurzaam sparen en beleggen in 2013

13 nov 2014

Duurzaam beleggen

VBDO Benchmark verantwoord beleggen door pensioenfondsen 2014

16 okt 2014

Duurzaam beleggen

VBDO Jaarverslag 2013

12 maa 2014

Duurzaam beleggen

Benchmark duurzaam beleggen door verzekeraars 2013

16 dec 2013

Duurzaam beleggen

VBDO Benchmark verantwoord beleggen door pensioenfondsen 2013

19 nov 2013

Duurzaam beleggen

Duurzaam beleggen door pensioenfondsen 2013

14 nov 2013

Duurzaam beleggen

Duurzaam Sparen en Beleggen in Nederland in 2012

09 okt 2013

Duurzaam beleggen

Duurzaam beleggen, mensenrechten en de mijnbouw/olie- en gasindustrie

28 mei 2013

Duurzaam beleggen

Duurzaamheid vaak ondergeschoven kindje in de private equity sector

05 feb 2013

Duurzaam beleggen

Private Equity: The future or the vulture?

17 jan 2013

Duurzaam beleggen

Duurzaam beleggen door pensioenfondsen 2012

17 dec 2012

Duurzaam beleggen

Vastgoedsector in beperkte mate transparant

28 nov 2012

Duurzaam beleggen

Bestuur filantropische instellingen is bepalend voor duurzaamheidsdenken

13 nov 2012

Duurzaam beleggen

Beleggen in voedingsgrondstoffen

18 jun 2012

Duurzaam beleggen

Markt duurzaam sparen en beleggen blijft groeien

22 apr 2012

Duurzaam beleggen

Aandeelhoudersvergaderingen

De VBDO bezoekt elk jaar de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van de grootste Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen. Daar stelt de vereniging vragen rondom verschillende ESG-thema’s (Environmental, Social, Governance) en wereldwijde trends op het gebied van duurzame ontwikkeling. De invulling van de thema’s is sectorspecifiek en de vragen zijn op-maat-gesneden voor het betreffende bedrijf. In 2017 stelt de VBDO vragen aan bedrijven over:

 • Inclusiveness and social supply chain management;

 • Natuurlijk kapitaal;

 • Sustainable Development Goals. 

Social supply chain management

Net als vorig jaar schenkt de VBDO dit jaar aandacht aan inclusiviteit, sociaal ketenbeheer en leefbaar loon. Onder leefbaar loon wordt verstaan dat een werknemer een eerlijk en leefbaar loon ontvangt, waarmee hij zichzelf en zijn familie kan onderhouden. Inclusiviteit houdt in dat ondernemingen banen aanbieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en zich daarmee houden aan de afspraak om 125.000 banen te realiseren voor mensen met een arbeidsbeperking. Sociaal ketenbeheer houdt in dat ondernemingen toezicht houden op hun leveranciers in de keten met betrekking tot mensenrechten, arbeidsrechten en milieukwesties. De VBDO stimuleert bedrijven om actief toe te zien op de sociale condities binnen hun bedrijf en in de keten. Dit thema draagt ook bij aan Sustainable Development Goals: 2, 8 en 10.

Natuurlijk kapitaal

Net als vorig jaar is het milieuthema natuurlijk kapitaal. Natuurlijk kapitaal refereert naar alle goederen en diensten die de natuur te bieden heeft, waar een bedrijf afhankelijk van is. De meeste bedriijven zijn zeer afhankelijk van deze vorm van kapitaal. Helaas wordt natuurlijk kapitaal vaak als 'gratis' en 'onuitputbaar' gezien.  De VBDO onderzoekt in hoeverre een bedrijf haar impact, risico´s en afhankelijkheid met betrekking tot natuurlijk kapitaal beheert. Ook zal er gekeken worden of en hoe het bedrijf deze afhankelijkheid beheert in haar keten. De VBDO is ervan overtuigd dat het bedrijfsleven een belangrijk rol speelt in het behoud van onze ecosystemen en de biodiversiteit. Daarom moedigt de vereniging bedrijven aan om de belangen van natuurlijk kapitaal mee te nemen in hun bedrijfsstrategie. Dit milieuthema draagt ook bij aan Sustainable Development Goals: 2, 6, 7, 11, 13, 14 en 15.

Sustainable Development Goals

Het nieuwe governance-thema draait om de Sustainable Development Goals (SDG's). Deze zeventien monidiale, duurzame ontwikkelingsdoelen zijn opgesteld om de wereld tot een betere plek te maken in 2030. Elk doel bevat specifieke targets. De SDG’s kunnen helpen bij het verbinden van bedrijfsstrategieën met mondiale prioriteiten. Ook kunnen organisaties de SDG's gebruiken als kader om duurzame strategieën vorm te geven en om erover te communiceren en rapporteren. De VBDO onderzoekt in hoeverre organisaties rapporten over de bijdrage aan SDG's en hoe de voortgang en de prestaties op gebied van deze doelen meetbaar wordt gemaakt.

Naast de drie prioriteitenthema’s zal de VBDO ook specifieke doelen per bedrijf gaan opstellen. Zowel deze doelen als de vragen worden voorafgaand afgestemd met organisaties in een pre-engagement gesprek. 

 

Webverslagen 2013

17 sep 2013 ASML wil duurzaamheidverslaggeving verbeteren 17 sep 2013 Pharming weet zich weinig raad met duurzaamheid 17 sep 2013 Transparantie blijft achilleshiel Xeikon 17 sep 2013 Besi komt in beweging op thema duurzaamheid 17 sep 2013 Getergd Imtech stelt MVO-manager aan 17 sep 2013 Macintosh pakt kinderarbeid hard aan 16 sep 2013 Exact wil nieuwe duurzaamheidsdoelen formuleren 16 sep 2013 ST Micro Electronics maakt werk van diversiteitsbeleid 16 sep 2013 Binck Bank wil meer ruimte creëren meer ruimte voor vrouwen 16 sep 2013 Brunel wil aan transparantie werken 23 jul 2013 ‘Zwarte lijsten affaire’ achtervolgt BAM 23 jul 2013 Unilever geeft geen prioriteit aan duurzaam beloningsbeleid 23 jul 2013 Accell belooft concrete doelen CO2- en energiereductie 23 jul 2013 Aalberts blijft achter op transparantie 06 jun 2013 USG People maakt werk van verantwoord inkoopbeleid 06 jun 2013 Acomo wijst gebruik leverancierscode van de hand 06 jun 2013 Crown Van Gelder gaat voor 100 procent recycling 06 jun 2013 ASMI gelooft niet in duurzame remuneratie 06 jun 2013 Diversiteit niet hoog op agenda bij Van Lanschot 06 jun 2013 Ballast Nedam gaat impact op biodiversiteit inzichtelijk maken 06 jun 2013 Air France-KLM geeft hoge prioriteit aan diversiteit 06 jun 2013 Boskalis rolt implementatie leverancierscode verder uit 06 jun 2013 Delta Lloyd ziet af van deelname Carbon Disclosure Project 29 mei 2013 Shell voorspelt niet veel goeds voor CO2-uitstoot 29 mei 2013 Fugro nauwelijks transparant over duurzaamheidsbeleid 29 mei 2013 Philips belooft concrete doelstellingen voor hernieuwbare energie 29 mei 2013 ING laat kritische vragen onbeantwoord 29 mei 2013 TKH toont weinig ambitie in ketenverantwoordelijkheid 23 mei 2013 Ahold blijft struikelen over vakbondsvrijheid 23 mei 2013 Lof voor transparante verslaglegging bij KPN 23 mei 2013 Beter Bed ongevoelig voor ‘greenwashing’ energieleveranciers 23 mei 2013 Vopak: “Geen woorden, maar daden” 23 mei 2013 Akzo Nobel kan nog steeds sleutelen aan transparantie 23 mei 2013 AMG langzaam in beweging op thema transparant belastingbeleid 08 mei 2013 Wessanen gaat werk maken van duurzame remuneratie 08 mei 2013 Corio vooruitstrevend in verduurzaming 08 mei 2013 Nedap blijft achter op transparantie 08 mei 2013 Duurzame remuneratie niet hoog op agenda bij Ten Cate 06 mei 2013 Heijmans worstelt nog met duurzaam inkopen 06 mei 2013 TMG wil papierverbruik verduurzamen 06 mei 2013 Kendrion wil duurzame remuneratie verder uitbreiden 06 mei 2013 Nutreco betracht selectieve transparantie 06 mei 2013 Sligro belooft verspilling aan te pakken 06 mei 2013 Randstad start met duurzame remuneratie

Webverslagen 2012

07 aug 2012 Duurzaamheid geen hoge prioriteit bij Holland Colours 09 jul 2012 ASMI laat steken vallen 09 jul 2012 AEGON vraagt om bijstand 09 jul 2012 Weinig aandacht voor ketenbeheer bij Acomo 17 jun 2012 USG People omarmt schoorvoetend MVO-richtlijnen 17 jun 2012 Beleggers zien in DSM pareltje voor duurzame fondsen 17 jun 2012 Crown van Gelder: “duurzaamheid niet belangrijk in relatie tot beloning van directie” 17 jun 2012 Fugro gaat naleving leverancierscode onder de loep nemen 17 jun 2012 Transparantie Shell stemt niet vrolijk 17 jun 2012 Unit4 vindt transparantie “te duur” 17 jun 2012 Tumultueuze vergadering bij Grontmij 17 jun 2012 Qurius zet een tandje bij 17 jun 2012 Lost Boys zet kleine stappen op het gebied van MVO 31 mei 2012 Biodiversiteit hoog op agenda AkzoNobel 31 mei 2012 Kritiek op MVO-verslaglegging Wereldhave blijft 31 mei 2012 Vragen over bonusbeleid Reed Elsevier 31 mei 2012 Wolters Kluwer zet in op online strategie 31 mei 2012 Geen concrete CO2-doelstellingen voor VastNed 31 mei 2012 Toezeggingen blijven uit bij ING 31 mei 2012 Arcadis werkt achter de schermen aan duurzaamheid 31 mei 2012 Even geen nieuwe verrassingen van Ballast Nedam 21 mei 2012 MVO-beleid Aalbers blijft ondoorzichtig 21 mei 2012 CSM focust op water, energie en afval 21 mei 2012 Weinig aandacht voor duurzaamheid bij Dockwise 21 mei 2012 Ordina zoekt duurzaamheid vooral dicht bij huis 09 mei 2012 Duurzaamheidrapportage Beter Bed sterk verbeterd 09 mei 2012 PostNL 'rommelt' met CO2-emissies 09 mei 2012 ASML houdt niet van 'papierwerk' 09 mei 2012 BAM zet in op verkleinen CO2-uitstoot 09 mei 2012 Kasbank vindt duurzaamheid geen wedstrijd? 09 mei 2012 Macintosh gaat over op duurzame beloning 09 mei 2012 Weinig positieve actie bij SNS Reaal op biodiversiteit 09 mei 2012 Wavin laat indrukwekkend MVO beleid zien 09 mei 2012 Accell mist concrete doelstellingen 09 mei 2012 Exact wordt 'geen theekransje'. 09 mei 2012 Geen enkele toezegging van Telegraaf Media Groep 09 mei 2012 TomTom neemt kleine stapjes in verduurzaming 25 apr 2012 TNT belooft 40 procent CO2-reductie in 2020 25 apr 2012 Kendrion presenteert eerste MVO-rapport 25 apr 2012 Nedap laat zich niet de maat nemen op duurzaamheid 25 apr 2012 Wessanen gaat voor biologische voeding 25 apr 2012 Heijmans krijgt ketenverantwoordelijkheid niet transparant 25 apr 2012 Corio brengt CO2-reductie drastisch terug 25 apr 2012 Heineken blijft sleutelen aan mensenrechten 25 apr 2012 Koninklijke Ten Cate houdt niet van pottenkijkers 17 apr 2012 Sligro maakt werk van transparantie 17 apr 2012 Nutreco werkt aan verduurzaming bonusbeleid 17 apr 2012 Randstad laat bonussen ongemoeid 17 apr 2012 Mediq wil werk maken van duurzaamheid 17 apr 2012 KPN zet vooral in op energiebesparing 17 apr 2012 CNH Global gaat de dialoog aan over diversiteit

inschrijven

Lid worden van VBDO

Bij de VBDO zijn ruim 550 particuliere leden en 65 organisaties aangesloten. Wilt u uw organisatie lid maken? Klik dan op de knop ‘Organisatie’ rechtsboven.

Particulier lid worden van de VBDO?

De VBDO is de enige partij in Nederland die opkomt voor de belangen van duurzame beleggers. Samen maken we duurzaam beleggen mogelijk!

Samen met u kunnen we de kapitaalmarkt verduurzamen. Als lid krijgt u bovendien:

 • Stemrecht tijdens de ALV;
 • Korting op de bijeenkomsten van de VBDO;
 • Korting op de VBDO cursus ‘Duurzaam beleggen’;
 • U kunt VBDO duurzaam laten stemmen voor u op aandeelhoudersvergaderingen.

U kunt lid worden van de VBDO door een mail met uw NAW-gegevens te sturen naar info@vbdo.nl.

Contributie

De jaarlijkse contributie bedraagt € 39,00 (tarief per 1 januari 2016). Bij betaling met acceptgiro betaalt u € 2,50 extra. De contributie gaat in op de eerste van de volgende maand en dient vóór 1 november van het lopende jaar te worden opgezegd. 

Nieuwsbrief VBDO

Meld u hier aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere maand het laatste nieuws over onze projecten, rapporten en evenementen.

 

Bij de VBDO zijn ruim 550 particuliere leden en 65 organisaties aangesloten. Om institutioneel lid te worden kunt u een mail sturen naar info@vbdo.nl.

 

Institutioneel lid worden van de VBDO?

De VBDO is de enige partij in Nederland die opkomt voor de belangen van duurzame beleggers. Samen maken we duurzaam beleggen mogelijk!

Samen met u kunnen we de kapitaalmarkt verduurzamen. Als institutioneel lid van de VBDO heeft u toegang tot het VBDO Netwerk, u ontvangt de VBDO rapporten en krijgt uitnodigingen en korting op VBDO events.

 

Als lid krijgt u bovendien:

 • Toegang tot het kwartaaloverleg van de institutionele leden van de VBDO, het ‘Platformoverleg’;
 • De nieuwsbrief voor institutionele leden met daarin de nieuwe rapporten en aankondigingen van bijeenkomsten;
 • Stemrecht tijdens de ALV;
 • Korting op hoogwaardige bijeenkomsten van de VBDO;
 • Gebruik van het logo van de VBDO op uw corporate website;
 • Mogelijkheden voor ondersteuning van VBDO rapporten, events en de ‘Week van het Duurzaam Beleggen.’

 

Mocht u meer informatie wensen over het institutioneel lidmaatschap, stuur dan een e-mail naar info@vbdo.nl of bel ons op nummer +31 (0)30 – 234 00 31.

 

Duurzaam Beleggen

Wat is Duurzaam beleggen?

Tegenwoordig zien we dat duurzaam beleggen steeds meer mainstream wordt. Het groeit uit naar een voor aanbieders aantrekkelijke markt. Ook u kunt een belangrijke bijdrage leveren aan duurzame ontwikkeling! Maar wat houdt deze vorm van beleggen nou eigenlijk in?

Definitie Duurzaam Beleggen

Mede door het grote aantal verschillende aanbieders bestaat er eigenlijk geen eenduidige definitie van duurzaam beleggen. Als uitgangspunt hanteert de VBDO de Brundtland-definitie van duurzame ontwikkeling:

''Duurzame ontwikkeling is een ontwikkeling waarbij aan de behoeften van de nu levende generatie tegemoet wordt gekomen, zonder dat daardoor de mogelijkheden van toekomstige generaties om in hun behoeften te voorzien, in gevaar worden gebracht.’'

Bij duurzaam beleggen houdt een belegger naast het financieel rendement ook rekening met ESG-overwegingen. ESG staat voor environmental (milieu), social (sociaal) en gouvernance (bestuur). Een duurzaam belegger houdt zich dus simpel gezegd bezig met de effecten van zijn beleggingen op de samenleving. Er wordt bijvoorbeeld gekeken of bedrijven waarin wordt belegd hun CO2-uitstoot beperken (E) en fundamentele arbeidsrechten beperken (S). Daarnaast kan er ook rekening gehouden worden met bijvoorbeeld bestuurlijke aanstellingen of het belastingbeleid (G).

Rendement

Er wordt vaak beweerd dat duurzaam beleggen ten koste gaat van het rendement. Uit de afgelopen jaren blijkt echter dat het rendement niet onderdoet voor ‘gewoon beleggen’. Duurzame ondernemingen zijn beter voorbereid op de toekomst en hebben hun beleid en organisatie vaak beter op orde. Duurzaam beleggen kan op termijn dus zelfs leiden tot hogere rendementen!

Op een rijtje

Beleggers zijn tegenwoordig naast de financiële criteria, ook sterk geïnteresseerd in de niet-financiële criteria van beleggen. Naast duurzaam beleggen zijn er nog een aantal andere stijlen van duurzame financiële beleggingsproducten. We zetten ze hieronder voor u op een rijtje!

Klassiek beleggen

Bij klassiek beleggen ligt de primaire focus op financiële resultaten. Klassieke fondsen voldoen echter wel aan wettelijke gestelde minimumeisen op het gebied van duurzaamheid, zoals uitsluiting van clustermunitie.

Verantwoord beleggen

Verantwoorde fondsen zijn aangepaste versies van klassieke fondsen. Deze fondsen houden naast de wettelijke verplichtingen rekening met het vermijden van de meest controversiële activiteiten. Een voorbeeld hiervan is het uitsluiten van niet-duurzame sectoren, zoals alcohol of tabak. Ook ESG-integratie kan worden toegepast door een verantwoord fonds. De ESG-criteria hebben dan echter een beperkte weging in de beleggingsbeslissingen of zijn niet dwingend van aard.

Duurzaam indexbeleggen

Indexbeleggen vindt steeds meer zijn intrede in de beleggingsmarkt. Er valt een onderscheid te maken in passieve en actieve indexbeleggingen. Voorstanders van actief indexbeleggen stellen dat het actief aandeelhouderschap en de dialoog aangaan met bedrijven diepgaander wordt ingevuld in de geconcentreerde actieve portefeuille. Dit zou leiden tot een sterkere duurzaamheidsimpuls. Daarnaast vinden zij dat actieve beleggers gegrondere keuzes maken op bedrijfsniveau, zoals uitsluiting uit de portefeuille. Dit kan een passieve belegger niet, vanwege het grote aantal bedrijven in de index. Een indexproduct volgt namelijk een index van bedrijven en belegt vaak in honderden bedrijven tegelijk. Voorstanders van passief indexbeleggen stellen juist dat zij lange-termijn beleggers zijn, omdat zij niet uit de bedrijven kunnen stappen. Daarbij zouden indexproducten steeds vaker invulling geven aan duurzaamheid via de selectie van de onderliggende indices.

Impact beleggen

Impactfondsen hebben de intentie om, naast een financieel rendement, een meetbare, positieve sociale en milieu impact te bewerkstellingen. Deze fondsen richten zich dus specifiek op het behalen van een aantoonbaar, positief maatschappelijk effect. Voorbeelden van duurzaamheidsthema’s zijn microfinanciering of schoon en toegankelijk drinkwater. De beleggingen zijn veelal in projecten en ondernemingen die niet beursgenoteerd zijn.

Groen beleggen

Groene beleggingen gaan via fondsen in bedrijven of projecten die van de Nederlandse overheid een duurzame status hebben gekregen. In tegenstelling tot duurzaam beleggen hebben deze beleggingen vaak een lager rendement. Ze genieten echter vaak fiscale vrijstelling, waardoor ze financieel toch aantrekkelijk zijn.

Duurzaam beheermandaat

Men spreekt van een beheermandaat wanneer een klant de beherende instelling de bevoegdheid verleent over de invulling van de beleggingsportefeuille. Bij duurzame beheermandaten koopt de beheerder alleen duurzame fondsen en titels aan.

Alternatieve financieringsvormen

Naast bovenstaande beleggingsproducten zijn er ook mogelijkheden om duurzaam geld te investeren, zoals community en crowdfunding voor projecten met duurzame kenmerken. Ook bestaat er peer-to-peer lending. Dit houdt in dat er op basis van een persoonlijke relatie geld verstrekt wordt voor bijvoorbeeld de aanschaf van zonnepanelen.

Informatiebronnen

Onderstaande informatiebronnen kunnen meer duidelijkheid geven over duurzaam investeren. Voor het investeren in individuele titels zijn de volgende informatiebronnen relevant:

SOMO website Stichting Onderzoek

Multinationale Ondernemingen doet kritisch onderzoek naar multinationals, sectoren en duurzaamheid.

Triodos Bank & ASN Bank

Een goed referentiekader daarnaast zijn de beleggingsuniversa van Triodos Bank en ASN Bank. De bedrijven in deze beleggingsuniversa zijn onderhevig aan een diepgaande screening op basis van duurzaamheidscriteria.

ING

ING heeft ook een beleggingspagina online met o.a. bedrijfsprofielen en andere duurzaamheidsupdates.

Rabobank & ABN AMRO

Als klant bij Rabobank en ABN AMRO zijn er ook bedrijfsprofielen beschikbaar met duurzaamheidsinformatie.

Tot slot zijn er verschillende organisaties die duurzame bedrijven classificeren in ranglijsten. De belangrijkste worden hieronder opgesomd. Daarbij is het altijd verstandig om zelf het jaarverslag te bekijken van de bedrijven waarin je voornemens bent te investeren.

RobecoSAM jaarboek

Informatie over duurzaamheid van bedrijven en sectorspecifieke informatie.

2015 Global 100

Een index van ‘s werelds 100 meest duurzame bedrijven volgens Corporate Knights.

Business & Human Rights Resource Centre

Informatie over bedrijven en mensenrechten.

Carbon Disclosure Project

Informatie over samenwerking en rapportage betreffende klimaat, water en meer.

Social Funds

Website met toegankelijke informatie met betrekking tot verantwoord investeren.

Triple Pundit

Informatieve en uitgebreide website over ongeveer alles dat raakt aan people, planet en profit.

 

Voor het investeren in fondsen zijn de volgende informatiebronnen relevant:

EuroSIF’s SRI Transparency Code

EuroSIF (European Sustainable Investment Forum) is VBDO’s pan-Europese moederorganisatie. De SRI Transparency Code beoordeelt de duurzaamheid van Europse fondsen.

Novethic SRI Label

Novethic is een belangrijke Franse beoordelaar van fondsen op het gebied van duurzaamheid. Novethic biedt twee type labels, namelijk: ESG labels en Green labels.

Duurzaam-Beleggen

Met informatie voor zowel de consument als de professioneel geïnteresseerd in duurzame financiële producten en actuele informatie over duurzaamheid en financiën.

Fondsnieuws

Onafhankelijk journalistiek platform dat zich richt op beleggingsprofessionals die actief zijn op het terrein van gestandaardiseerde beleggingsproducten, zoals beleggingsfondsen en ETF's.

IEX

Met meningen van andere particuliere beleggers, analyses, columns van professionals, beursnieuws, koersen en beurscompetities.

Morningstar

Website ideaal voor het vergelijken van fondsen, sinds 2016 ook inclusief duurzaamheidrating.

Tot slot is de fonds(-huis) documentatie (zoals het prospectus) van belang, temeer om een concreter beeld te krijgen van hoe specifiek invulling wordt gegeven aan duurzaamheid.

Contactgegevens en routebeschrijving

Contact

VBDO

Pieterstraat 11

3512 JT Utrecht

T: 030 - 234 00 31

E: info@vbdo.nl

BTW-nummer: 8042.84.209.B.01

KvK-nummer: Amsterdam 40538.966

Routebeschijving


Voer in het bovenstaande tekstveld uw vertrekpunt in voor de route naar VBDO