nl nl en en

Vijf financiële instellingen over duurzaamheid

Wat doen Nederlandse financiële instellingen op het gebied van duurzaamheid? Duurzaam Bedrijfsleven zet vijf duurzame initiatieven op een rij. Een samenvatting:

1. ING: De bank presenteerde samen met drie andere internationale banken het ‘Terra initiatief’. Het doel van ING is te zorgen dat de € 500 mrd in haar kredietportefeuille bijdraagt aan de beperking van de temperatuurstijging tot maximaal 2 graden.

2. MN: Bij deze pensioen- en vermogensbeheerder is klimaat integraal onderdeel van beleggingen. Karlijn van Lierop, directeur verantwoord beleggen bij MN, raadt aan te starten met inzicht vergaren over de CO2-uitstoot van de portefeuille. Voor hulp bij rapportage verwijst zij naar het template van de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD).

3. ASN Bank: Onder leiding van Piet Sprengers van ASN Bank presenteerden vijftien Nederlandse financiële instellingen, verenigd in het Platform Carbon Accounting Financials (PCAF), een methodologie om klimaatimpact van financiële instellingen in beeld te brengen en te verlagen. Jeroen Loots, senior advisor climate & biodiversity van ASN Bank, stelt dat de aanpak van PCAF verschilt met die van de TCFD. TCFD denkt volgens Loots vanuit de impact van klimaatverandering op de financiële sector, terwijl PCAF kijkt naar de impact van de financiële sector op klimaatverandering.

4. ABP: In de jaarlijkse benchmark naar verantwoord beleggen onder pensioenfondsen van de VBDO kwam ABP vorig jaar als beste uit de bus. Het pensioenfonds doet grondige analyses naar de risico’s van klimaatverandering. ABP weert bijvoorbeeld niet-duurzame bedrijven uit pensioenbeleggingen. ABP werkt ook aan een eigen energietransitiefonds.

5. ABN AMRO: Richard Kooloos, directeur Duurzaam Bankieren bij ABN AMRO vertelt dat ze bij de bank analyseren waar de grootste CO2-uitstoot zit en kiezen op basis van ‘Waar hebben we de meeste impact?’ Hij raadt financiële instellingen aan om gebruik te maken van de leerervaring van anderen zoals die van PCAF.

Meer: artikel, video en podcasts
Ga hier naar het artikel op Duurzaam Bedrijfsleven en bekijk ook de video; hierin vertellen ING, MN, ASN Bank, ABP en ABN AMRO wat zij zelf doen en wat zij andere financiële instellingen aanraden die met duurzaamheid aan de slag willen. In de podcasts vertellen Leon Wijnands, global head of sustainability ING en Richard Kooloos, directeur Duurzaam Bankieren bij ABN AMRO hoe de banken impact (willen) maken.