nl nl en en

Meer dan verdubbeling duurzaam beleggen door particulieren

Download

Publicatie: Studiegids duurzaam beleggen voor particulieren via banken

Jaarlijks investeerden Nederlandse particulieren beleggers zo’n 30 miljard via banken. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van vier jaar geleden, zo blijkt uit onderzoek van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) in samenwerking met ABN AMRO, BNP Paribas Asset Management, ING en Triodos Bank. Ook ten opzichte van het totaal particulier belegd vermogen is het duurzaam belegd vermogen over de jaren heen gestegen, namelijk van 7% in 2011 tot 19% in 2019.


Stijgende lijn op achterblijvend totaal
Uit de studie duurzaam beleggen voor particulieren via banken blijkt dat er zichtbaar groei is voor de gehele particuliere markt voor duurzame beleggingen. Van 15 miljard in 2015 tot iets meer dan 30 miljard in 2019.

‘Die stijging is natuurlijk een goede zaak’, aldus Angélique Laskewitz, directeur van de VBDO. ‘Toch moeten we niet vergeten dat nog meer dan vier vijfde van het vermogen traditioneel wordt belegd. Dat betekent dat er voor ruim 120 miljard nauwelijks of niet wordt gekeken naar de impact op mens of milieu. Zulke verhoudingen lijken mij toch eigenlijk niet meer van deze tijd.’

Gids voor duurzaam beleggen
Het is voor het eerst sinds 2015 dat het rapport weer wordt uitgebracht. Waar voorgaande rapporten met name de markt in kaart brachten, is deze editie met name gericht op het bieden van handvatten voor particuliere beleggers voor het maken van een start met duurzaam beleggen.

Zo laat de studie zien naar aanleiding van een aantal eerder gepubliceerde onderzoeken dat duurzaam beleggen evenveel rendement of zelfs meer oplevert dan traditioneel beleggen. Het geeft ook aan wat duurzaam beleggen precies inhoudt en biedt een stappenplan voor het zelf starten met duurzaam beleggen.

Laskewitz: ‘Veel mensen denken nog dat je bijvoorbeeld door uitsluiting moet inleveren op je financieel rendement. Gelukkig is het tegendeel inmiddels ruimschoots bewezen. Het blijft dan natuurlijk wel de vraag hoé je start met duurzaam beleggen. Wij zien het als vereniging als onze taak onze leden hierin te ondersteunen. Dat gezegd hebbende nodigen wij natuurlijk iedereen uit tot het lezen van de studie en het maken van een eerste stap’.

Robert Jan Prins, beleidsadviseur Financiële Markten van de NVB: ‘Nederlandse banken vinden het belangrijk om hun klanten te helpen bij de transitie naar een meer duurzame economie. Duurzaam beleggen biedt consumenten een goed instrument om ook zelf die transitie verder te versnellen. Deze studie biedt particuliere beleggers een goed handvat om zich verder te verdiepen in het steeds groter wordende aanbod van duurzame beleggingen.’

De studie duurzaam beleggen voor particulieren via banken is hier beschikbaar.