nl nl en en

Stagevacature Projectassistent Benchmark Duurzaam Beleggen

Ben jij sterk in het analyseren van beleid en resultaten uit onderzoek? Zou je meer willen weten over duurzaam beleggen en vind je het belangrijk dat je werk een positieve bijdrage levert aan de wereld?

Bij de Verenging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) draag je bij aan het verduurzamen van de kapitaalmarkt. Dat wil zeggen, wij helpen organisaties bij het maken van keuzes die verder kijken dan alleen financieel gewin en daar bijvoorbeeld ook sociale en milieu-aspecten in mee te laten nemen.

Dan kun je bijvoorbeeld denken aan het uitbrengen van themastudies rondom kinderarbeid of verantwoorde mijnbouw of het organiseren van ronde tafels en seminars rondom duurzame thema’s voor institutionele beleggers zoals banken, verzekeraars en pensioenfondsen. Ook stellen we jaarlijks kritische vragen over zulke onderwerpen op de 40 aandeelhoudersvergaderingen van de grootste, beurgenoteerde ondernemeingen in Nederland. We zijn een kleine, informele organisatie met enorme (bewezen) impact en internationale bekendheid in de financiële sector. Maar je kan ons werk bijvoorbeeld ook terugvinden in de duurzaamheidsscores van verzekeraars op de websites van Independer en Pricewise.

Bij de VBDO krijg je de gouden kans om volwaardig mee te draaien in een jong, informeel en gedreven team, terwijl je toegang krijgt tot een groot, professioneel netwerk. Wil je ooit in de financiële sector aan de slag of iets doen met duurzaamheid? Dan zijn wij een hele mooie eerste stap op je cv. In ruil daarvoor zijn wij op zoek naar een enthousiaste en zelfstandige stagiair, die ondersteunt bij het uitvoeren van onze benchmarks (vergelijkend onderzoek) over duurzaam beleggen.

Wat ga je doen:

Als projectassistent werk je primair mee aan een toonaangevend sectoronderzoek van VBDO op het gebied van duurzaam beleggen, in de vorm van een benchmark. Onze roemruchte benchmarks belanden op de bestuurstafels van pensioenfondsen en verzekeraars en zorgen er ieder jaar weer voor ze hun enorme miljarden vermogens duurzamer gaan investeren. Je werkt dus mee aan een bijzonder en prestigieus project!

Als onderdeel van het onderzoek analyseer je het beleggingsbeleid van pensioenfondsen en/of verzekeraars. Je krijgt ook de mogelijkheid een bijdrage te leveren aan seminars rondom duurzaamheidsthema’s.

Je werkzaamheden bestaan grotendeels uit:

 • Onderzoek naar trends en ontwikkelingen op gebied van duurzaam beleggen;
 • Het analyseren van het duurzaam beleggingsbeleid van institutionele investeerders;
 • Het verwerken en analyseren van de resultaten;
 • Het meeschrijven aan de uiteindelijke rapportage.

Wat vragen wij van jou:

 • Je volgt een universitaire opleiding;
 • Je hebt affiniteit met (duurzaam) beleggen;
 • Je bent analytisch, ambitieus en je neemt verantwoordelijkheid (!);
 • Je hebt ervaring met het (statistisch) analyseren van data;
 • Ervaring met Microsoft Excel is een pré;
 • Je beheerst de Nederlandse en Engelse taal uitstekend in woord en geschrift.

Wat bieden wij jou:

 • Je maakt kennis met alle aspecten van duurzaam beleggen (bereid je voor op een uitdagende, steep learning curve!);
 • De kans om afwisselend en interessant werk te verrichten in een projectteam met een informele sfeer en goede begeleiding;
 • De kans voor het leggen van contacten bij- en opdoen van kennis in samenwerking met (inter)nationale bedrijven, investeerders, overheden en vooraanstaande, maatschappelijke organisaties;
 • Een grote mate van zelfstandigheid, verantwoordelijkheid en het maken van bijhorende, eigen keuzes;
 • Een stagevergoeding van 400 euro per maand op basis van een 4-daagse werkweek, afhankelijk van de COVID-19 maatregelen van de overheid bieden wij op ons kantoor in hartje Utrecht een gratis lunch

Solliciteren

Spreekt bovenstaande je aan en ben je vanaf april of mei 2021 voor vier of vijf maanden beschikbaar? Stuur dan je motivatiebrief en CV zo snel mogelijk naar Xander Urbach, Project Manager Duurzaam Beleggen, via xander.urbach@vbdo.nl. Je kunt ook bij Xander terecht voor vragen over de vacature.