nl nl en en

Benchmark Verantwoord Beleggen door Pensioenfondsen 2016

Download

Publicatie: VBDO Benchmark Responsible Investment by Pension Funds in the Netherlands 2016 | Ready for the next step?

PFZW, het pensioenfonds van de sector zorg en welzijn, voert de lijst van meest verantwoord beleggende Nederlandse pensioenfondsen aan. Voor het tiende achtereenvolgende jaar staat het pensioenfonds op nummer 1. Dit blijkt uit onderzoek van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) onder de 50 grootste Nederlandse pensioenfondsen.

PFZW scoorde ook dit jaar het hoogst op verantwoord beleggingsbeleid, de implementatie van het beleid en goed bestuur. ABP volgt als tweede en het Bedrijfspensioenfonds voor de Landbouw (BPL) eindigt op de derde plaats. De grootste stijger dit jaar is het Bedrijfstakpensioenfonds Schilders dat 12 plekken steeg naar plaats 11.

Volgens de uitkomsten van het onderzoek stond duurzaam beleggen het afgelopen jaar vaker op de agenda dan ooit tevoren bij de overleggen van pensioenfondsbesturen. Bij 49 van de 50 fondsen was dit het geval. Alleen bij KLM Vliegend personeel kwam het onderwerp niet op tafel.

Het rapport is mogelijk gemaakt dankzij FNV.