nl nl en en

Investeerders wereldwijd roepen op tot verantwoorde mijnbouw in de nikkelindustrie

  • 29 investeerders met een gecombineerd beheerd vermogen van US$1.2 biljoen hebben een verklaring ondertekend waarin ze eisen dat bedrijven milieu-en sociale due diligence verbeteren in de nikkel keten voor de batterijen van elektrische voertuigen.
  • Ze pleiten voor de integratie van strenge eisen voor verantwoordelijke mijnbouw in het beleid voor de toeleveringsketens van mineralen.
  • Bedrijven zouden een tijdsgebonden toezeggingen moeten doen om een ontbossingsvrije nikkel keten te verwezenlijken.

De energietransitie vereist het gebruik van mineralen zoals kopererts, lithium, nikkel, kobalt en bauxiet. Nikkel wordt gebruikt om het kathodemateriaal voor lithium-ion batterijen te produceren die worden gebruikt om elektrische voertuigen aan te drijven. De grootste groei in de vraag naar nikkel in de komende twee decennia wordt verwacht vanuit de Electric Vehicle (EV) industrie.

Tegelijkertijd wijst een groeiend aantal rapporten op de negatieve milieu en maatschappelijke impact van de nikkel winning activiteiten in Zuid-Oost Aziatische landen, waaronder Indonesië en de Filipijnen. Veelvoorkomende problemen zijn ontbossing, water- en luchtvervuiling, conflicten met de lokale bevolking en biodiversiteitsverlies. 29 investeerders hebben nu een verklaring ondertekend gecoördineerd door de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) en Rainforest Foundation Norway (RFN), met als doel om verantwoorde mijnbouwpraktijken en een hogere standaard voor de milieu impact en social impact te integreren in de nikkel ketens. DNB Asset Management: ‘De energietransitie heeft nikkel nodig, maar wij als investeerders moeten eraan bijdragen dat dit op een verantwoorde manier wordt geleverd.’      

Onder andere verwachten de investeerders dat bedrijven zich committeren aan het implementeren en respecteren van de Free, Prior, and Informed Consent (FPIC) van Inheemse Volken en lokale gemeenschappen. Ze willen ook dat bedrijven externe, onafhankelijke audits opnemen met transparante sociale en milieunormen tijdens de risico- en impactbeoordeling voor de terreinen van mijnen en raffinaderijen. 

Eric Uijen, voorzitter van de raad van bestuur van PME Pensioen: ‘We onderkennen het belang van de EV-industrie voor de energietransitie. Tegelijkertijd zouden bedrijven die afhankelijk zijn van mineralen voor hun producten zich moeten houden aan sociale standaarden en de rechten van Inheemse Volken en lokale gemeenschappen moeten respecteren, ook in de verdere toeleveringsketens. Daarom roept PME op tot het toepassen van verantwoorde mijnbouw praktijken en zullen we engagement voeren met bedrijven binnen ons beleggingsportfolio op dit belangrijke onderwerp.

Angélique Laskewitz, Executive Director van VBDO legt uit: ‘De milieu impact wordt vaak niet meegenomen in het beleid voor de downstream toeleveringsketens van EV batterij producenten en EV fabrikanten. Het vereiste om de rechten van Inheemse Volken en de lokale bevolking te respecteren, zoals is onderkend in de UN Declaration on the Rights of Indigenous Peoples, wordt vaak verwaarloosd. We hebben niet alleen een energietransitie nodig, maar ook een verantwoorde. We verwachten van bedrijven dat ze verbeterde due diligence zullen uitvoeren voor biodiversiteit, vervuiling en klimaatverandering. Bovendien verwachten we dat bedrijven de rechten van Inheemse Volken en lokale gemeenschappen respecteren, evenals een tijdsgebonden toewijding geven om de nikkel keten vrij van ontbossing te maken.

Tørris Jæger, Executive Director, Rainforest Foundation Norway (RFN): ‘De financiële sector speelt een centrale rol in het promoten van verantwoorde winning van transitie mineralen om klimaatverandering tegen te gaan. Hoewel de transitie naar schone energie erg urgent is, moet deze winning ook de rechten van Inheemse Volken en lokale gemeenschappen waarborgen en schade aan kritieke ecosystemen zoals regenwouden vermijden en minimaliseren. Door duidelijke verwachtingen te scheppen kunnen financiële instellingen bedrijven aanzetten tot het overgaan op verantwoorde mijnbouw praktijken. Door samen te werken in het engagement kunnen investeerders positieve verandering teweegbrengen, risico’s verminderen en bijdragen aan het behalen van klimaat- en natuurdoelen. We verwelkomen en feliciteren alle investeerders die deelnemen aan dit initiatief.’

Het initiatief wordt gesteund door verschillende nationale en internationale NGO’s, waaronder Earthworks, Transport and Environment (T&E), Mighty Earth, Madani Berkelanjutan, Auriga, Fern, Climate Rights International, Forest Watch Indonesia, Satya Bumi, IUCN NL en AidEnvironment.