nl nl en en

Hadewych Kuiper over de ontwikkelingen en trends in duurzaam beleggen

NB. Dit artikel is onderdeel van onze recente publicatie, de studiegids Duurzaam beleggen door particulieren bij banken 2025.

Hadewych Kuiper is sinds februari 2022 Managing Director van Triodos Investment Management B.V., een volledige dochteronderneming van Triodos Bank N.V. In deze functie houdt zij toezicht op de beleggingsactiviteiten van de organisatie. Zij trad in 2013 in dienst bij Triodos Investment Management als Commercieel Directeur.

Voordat ze bij Triodos Investment Management in dienst trad, werkte Hadewych Kuiper vanaf 2008 bij Triodos Bank, waar ze leiding gaf aan de afdeling International Marketing & Corporate Communications. Ze heeft ook meer dan tien jaar ervaring als marktstrategieconsultant in de sectoren financiële dienstverlening, telecommunicatie en media. Sinds 2020 is Hadewych bestuurslid van de Netherlands Advisory Board on Impact Investing. 

Welke trends ziet Triodos IM momenteel in duurzaam sparen en beleggen onder particuliere klanten?

De populariteit van duurzaam sparen en beleggen blijft groeien. Naast het streven naar financieel rendement, willen steeds meer particuliere beleggers en spaarders ook een positieve sociale of milieu-impact realiseren met hun investeringen of hun spaargeld. Dit zien we ook terug in de toename van het aantal spaar- en beleggingsproducten met een duurzaam karakter, van lichtgroen tot donkergroen. Daarnaast zien we een verschuiving van ‘duurzaam beleggen’ naar ‘impactbeleggen’, waarbij particulieren niet alleen kijken naar rendement, maar ook naar de werkelijke impact die hun beleggingen hebben op de wereld. Over het algemeen zien we dat duurzaam sparen en beleggen niet langer een niche is, maar een mainstream keuze voor steeds meer particuliere klanten die willen bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Hoe hebben klantvoorkeuren en -verwachtingen zich in de afgelopen jaren ontwikkeld op het gebied van duurzaamheid?

 Steeds meer particuliere beleggers kiezen voor beleggingen die voldoen aan duurzaamheidsvereisten, bijvoorbeeld ESG beleggen of impact beleggen. Wat natuurlijk een enorm positieve ontwikkeling is. Daarmee gepaard gaat een toenemende vraag naar transparantie. Beleggers willen terecht een duidelijk beeld hebben van waar ze nu precies in beleggen. Hier wordt voor een belangrijk deel in voorzien door de striktere regelgeving rondom duurzaam beleggen, zoals de SFDR (Sustainable Finance Disclosure Regulation) en de EU Taxonomy. De regelgeving vereist dat financiële instellingen meer informatie verstrekken over de duurzaamheid van hun beleggingsproducten. Dit helpt particuliere beleggers om bewuster en beter geïnformeerd duurzame keuzes te maken.

Hoe ervaart Triodos IM de huidige SFDR-regelgeving, zowel intern als vanuit het perspectief van de klant?

Hoewel we de SFDR-regelgeving absoluut verwelkomen, zijn er wel kritische noten ook te plaatsen bij hoe de regelgeving is opgezet. De SFDR werd geïntroduceerd om de transparantie te vergroten in hoe duurzaamheidsrisico’s en -kansen worden geïntegreerd in investeringsbeslissingen. En dit is precies waar de ontwerpfout ligt. De regelgeving is zo ontworpen dat de bewijslast bij de duurzame beleggingsproducten ligt. Ze moeten over processen, gegevens en rapportage beschikken om hun ‘groene’ claims waar te maken. Er is echter geen rapportage vereist als een beleggingsproduct niet het stempel ‘duurzaam’ draagt. Beleggers in deze producten hebben dus geen flauw idee wat hun geld ‘teweegbrengt’ afgezien van het financiële rendement.

Interessant genoeg zijn het juist deze beleggingsproducten die de meeste schade aanrichten en waar de broodnodige transitie vandaan zou moeten komen. Dat is het tegenovergestelde van wat we nodig hebben. Het is als een wereld waar een pakje sigaretten geen gezondheidswaarschuwing heeft en een appel een hele bijsluiter vereist met de positieve en negatieve effecten. Het zou mooi zijn als de wetgever alle fondsen zou verplichten transparant te zijn. Dat zou eerlijk zijn en beleggers zouden een veel beter beeld krijgen van waarin ze beleggen.

Welke uitdagingen of kansen komen voort uit de SFDR in de context van particuliere beleggers?

De SFDR biedt zowel uitdagingen als kansen voor particuliere beleggers. De regelgeving verhoogt de transparantie, maar de informatie is niet altijd eenvoudig, wat uitdagend kan zijn voor beleggers die minder bekend zijn met duurzaam beleggen. Dat gezegd hebbende, de regelgeving biedt wel de mogelijkheid om beter geïnformeerde keuzes te maken. Echter zoals al eerder gezegd, die keuzes zouden nog beter en makkelijker te nemen zijn als de regelgeving zich verder zou uitbreiden en ook niet-duurzame fondsen moeten rapporteren over de positieve en negatieve impact van hun beleggingskeuzes.

Welke thema’s (bijvoorbeeld klimaat, biodiversiteit, sociale gelijkheid) spreken particuliere klanten het meest aan binnen duurzaam beleggen?

Klimaatverandering is en blijft een van de meest prominente thema’s voor particuliere beleggers die gericht zijn op duurzaamheid. Veel beleggers willen niet meer beleggen in fossiele brandstoffen en kiezen in plaats daarvan voor hernieuwbare energie, energie-efficiëntie en klimaatvriendelijke technologieën. Dit zien we ook wel geregeld gecombineerd met interesse in beleggingen die bijdragen aan een circulaire economie. Daarnaast zien we duidelijk een toegenomen interesse voor biodiversiteit en natuurbehoud.

Tot slot is ook het thema sociale ongelijkheid er eentje die de aandacht van veel beleggers heeft, helemaal in de context van de wereldwijd toenemende polarisatie. Dit kan variëren van beleggen in financiële inclusie in opkomende markten of social impact bonds die zich onder andere richten op sociale woningbouw, toegankelijke gezondsheidszorg, evenwichtige economische groei, tot beleggen in bedrijven die een nadrukkelijke focus hebben op zaken als gendergelijkheid, arbeidsomstandigheden, eerlijke beloning en het verbeteren van levensstandaarden.

Welke mogelijkheden biedt Triodos IM klanten die gericht willen beleggen in specifieke thema’s zoals biodiversiteit of de energietransitie?

Triodos IM beheert zo’n 20 verschillende fondsen die allen een positieve bijdrage leveren aan mens, milieu en maatschappij. Onze impactfondsen beleggen zowel in aandelen en obligaties van beursgenoteerde bedrijven die een bijdrage leveren aan onze 5 transitiethema’s (energie, grondstoffen, voeding, welzijn en maatschappij), als in niet-beursgenoteerde duurzame bedrijven en projecten, microfinancieringsinstellingen en MKB-banken in opkomende markten, innovatieve duurzame energieoplossingen of biologische boeren.

Denk bijvoorbeeld aan Triodos Future Generations Fund, een fonds dat investeert in beursgenoteerde bedrijven die direct bijdragen aan het welzijn en de ontwikkeling van kinderen. Of Triodos Groenfonds, het grootste groenfonds van Nederland en al meer dan 25 jaar een pionier in groenbeleggen. Het fonds financiert meer dan 200 projecten in lokale schone energie, duurzaam bouwen en biologische landbouw in Nederland. Ook draagt het bij aan de energietransitie in opkomende landen.

Welke ontwikkelingen verwacht Triodos IM op het gebied van duurzaam sparen en beleggen de komende jaren?

We verwachten dat de markt voor duurzaam sparen en beleggen zich de komende jaren positief zal blijven ontwikkelen. Deze ontwikkelingen worden gedreven door verdere regelgeving maar vooral ook doordat steeds meer beleggers en spaarders zich bewust zijn van de impact die zij met hun geld willen realiseren.

Het ligt in de lijn der verwachting dat de regelgeving rondom duurzaam beleggen verder zal worden versterkt en verfijnd, zowel op Europees als Internationaal niveau. Dit kan leiden tot strengere rapportagevereisten over duurzaamheidsprestaties en wettelijke verplichtingen voor bedrijven om rekening te houden met klimaatrisico’s en om hun klimaatimpact te verantwoorden. 

Zijn er nieuwe producten of initiatieven in ontwikkeling om in te spelen op de groeiende vraag naar thematisch impactbeleggen?

Een belangrijk uitgangspunt voor ons bij productontwikkeling is kijken naar welke wereldwijde uitdagingen om oplossingen vragen en hoe beleggers daar een positieve bijdrage aan kunnen leveren. Op die manier zorgen we ervoor dat kapitaal gericht naar de meest urgente uitdagingen kunnen laten stromen. Een belangrijk aandachtspunt in de komende jaren zal voor ons het thema biodiversiteit zijn. Klimaatverandering heeft een enorme impact, maar de volgende golf die op ons afkomt is het snelle verlies van biodiversiteit. We staan wat dat betreft duidelijk voor een omslagpunt. Investeerders kunnen ook hier echt een verschil maken.

Triodos Bank en Triodos IM hebben toegezegd om in 2030 ten minste EUR 500 miljoen te investeren in op de natuur gebaseerde oplossingen, als onderdeel van onze biodiversiteitsdoelstellingen. Dit omvat aandachtsgebieden als bodemherstel in de landbouw en natuurherstel, maar ook het opzetten van nieuwe ecosystemen in stedelijke gebieden. Bij Triodos IM zijn we volop bezig met het verkennen van de mogelijkheden voor een nature-based solutions (NBS) fonds. Hiermee willen we biodiversiteit behouden en versterken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hadewych Kuijper duurzaam beleggen Triodos IM
“Steeds meer particuliere beleggers kiezen voor beleggingen die voldoen aan duurzaamheidsvereisten, waarbij er een toenemende vraag is naar transparantie. Beleggers willen terecht een duidelijk beeld hebben van waar ze nu precies in beleggen.”

Nieuws