nl nl en en

Je eigen beleid onder ogen zien: Menzis

De VBDO sprak met Desiree Wareman, Manager Treasury & Asset Management, en Ruben Colen, Specialist Treasury & Asset Management, van Menzis, over het proces dat de verzekeraar heeft opgezet om individuele beleggingen te screenen op duurzaamheid. NB. Dit artikel is tot stand gekomen als onderdeel van de VBDO Benchmark on Responsible Investment by Insurance Companies in the Netherlands 2025.

Hoe benadert Menzis de screening van individuele beleggingen?

Desiree Wareman: We zijn gestart met screening om onze inzet voor het IMVO-convenant te versterken en als onderdeel van onze due diligence-cyclus, gebaseerd op de OESO-richtlijnen. Het overleg met de VBDO over de nieuwe benchmarkmethodologie heeft ons hierin extra gestimuleerd.

Ik herinner me dat ik na dat gesprek tegen Ruben zei: “We zouden tijdens elke vergadering van de beleggingsadviescommissie één bedrijf per beleggingscategorie moeten bespreken.” Deze casestudy’s helpen ons om de beleggingen te koppelen aan het top-downbeleid van Menzis en te onderzoeken hoe dat beleid doorwerkt op individuele bedrijven in onze portefeuille.

We wilden het beleid ook concreter en herkenbaarder maken voor de beleggingsadviescommissie. Dat was ons oorspronkelijke doel, naast het waarborgen van de daadwerkelijke implementatie van ons beleid. Deze aanpak leek ons een pragmatische manier om inzicht te krijgen in de bedrijven waarin we beleggen. De uitkomsten van zo’n casestudy kunnen vervolgens leiden tot een evaluatie van ons beleid en inspiratie bieden voor nieuw beleid. We merken dat dit inmiddels ook daadwerkelijk gebeurt.

Ruben Colen: Vorig jaar besloot Menzis om zelf ESG-gegevens aan te schaffen. Dat bleek een goede manier om vertrouwd te raken met de beschikbare duurzaamheidsdata. De gegevensleverancier biedt ESG-modules aan op basis van wet- en regelgeving, productbetrokkenheid (zoals tabak of wapens), en impact, vooral op het gebied van klimaatverandering.

Omdat we werken aan een klimaattransitieplan, is het waardevol om per bedrijf meer inzicht te krijgen in klimaatimpact en zaken als SDG-afstemming. We hebben een standaardformaat opgesteld voor de casestudy’s van deze bedrijven. Dat formaat bevat gegevens uit alle ESG-modules van de leverancier, op basis waarvan we ons analysemodel hebben ontwikkeld.

Waarom hebben jullie besloten om zelf duurzaamheidsgegevens aan te schaffen?

Ruben Colen: Door zelf duurzaamheidsgegevens aan te schaffen, staan we dichter bij de beleggingsportefeuille: we kunnen sneller informatie opzoeken en dieper analyseren. Dat is vooral handig met het oog op nieuwe regelgeving zoals de EU-taxonomie en de CSRD, die veel rapportage vereisen.

Ook het contact met de accountant verloopt sneller doordat er minder tussenpersonen zijn. In de IRBC(IMVO)-due diligence-cyclus screenen we de portefeuille continu op risico’s; dat gaat een stuk efficiënter als we zelf over de gegevens beschikken.

Desiree Wareman: Duurzaamheid is een kernelement van ons beleggingsbeleid. Daarom ontwikkelen we ook zelf beleid, in overleg met onze fiduciaire beheerder en deels met vermogensbeheerders. Zo behouden we meer invloed en kunnen we het verantwoord beleggingsbeleid beter afstemmen op wat past bij de bredere Menzis-organisatie.

Met directe toegang tot de gegevens kunnen we onafhankelijk analyseren en behouden we de regie. Dat helpt bij de verplichte rapportages en stelt ons in staat andere partijen scherper aan te spreken op hun duurzaamheidsbeleid.

Zijn er interessante bevindingen uit dit proces gekomen?

Ruben Colen: We werken nu aan een klimaattransitieplan en de gegevens waar we toegang toe hebben, ondersteunen die ontwikkeling. Zo beschikken we over data over fysieke risico’s, maar ook over transitierisico’s en de mate waarin bedrijven voldoen aan het Akkoord van Parijs. We onderzoeken nu hoe we die data kunnen gebruiken om betere KPI’s te ontwikkelen en onze portefeuille af te stemmen op onze klimaatambities.

Desiree Wareman: De toegevoegde waarde is in elk geval het verkrijgen van inzicht in de activiteiten van bedrijven in onze portefeuille. Zo ontdekten we bij de analyse van een grote multinational dat een deel van hun inkomsten afkomstig is uit defensiecontracten — zonder die analyse hadden we dat niet geweten. Je leert welke kansen, risico’s en impact bedrijven écht hebben, en dat is op zichzelf al waardevol.

We kunnen nu beter toetsen of bedrijven passen binnen ons verantwoord beleggingsbeleid, onze beleggingsfilosofie en strategie. Dat inzicht gebruiken we om beleid aan te passen of nieuw beleid te ontwikkelen. En doordat we onze gegevens kunnen vergelijken met die van de fiduciaire beheerder, staan we sterker in gesprekken wanneer er afwijkingen zijn. In sommige gevallen hebben we dan ook direct contact opgenomen met de gegevensleverancier.

Kan elke verzekeraar hiermee aan de slag?

Ruben Colen: Ja, al moet je wel rekening houden met de kosten en de benodigde capaciteit. Het uitvoeren van zo’n analyse vergt behoorlijk wat werk, maar het wordt gemakkelijker naarmate je meer standaardiseert. Daar zijn we nog volop mee bezig. We doen dit nu ongeveer een jaar bij Menzis en werken continu aan het stroomlijnen van het proces om het efficiënter te maken.

Desiree Wareman: Ja, ik denk dat elke verzekeraar met een dergelijk proces kan starten. Je kunt de analyse zo gedetailleerd en grondig maken als je zelf wilt. Menzis heeft ervoor gekozen om dit intern op te pakken, maar een verzekeraar kan ook de fiduciaire beheerder of een duurzaamheidsadviseur vragen: “Als ik meer wil weten over de ESG-risico’s en -impact van bedrijf X, kunt u dan laten zien hoe dat zich verhoudt tot ons beleid?” Dat geeft namelijk ook inzicht in hoe het beleid doorwerkt in de onderliggende bedrijven binnen de portefeuille. En dat is mogelijk, zelfs als je geen eigen gegevens hebt.

Onze Beleggingsadviescommissie is erg positief over de analyses die we zelf hebben uitgevoerd, omdat deze de kansen, risico’s en impact van onze portefeuille veel concreter en tastbaarder maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Duurzaam beleggen Menzis beleid
“Zo ontdekten we bij de analyse van een grote multinational dat een deel van hun inkomsten afkomstig is uit defensiecontracten — zonder die analyse hadden we dat niet geweten.”

Nieuws