Alle grote verzekeraars erkennen duurzaamheid inmiddels als kern van hun beleggingsstrategie, maar sterkere uitvoering en meer transparantie blijven noodzakelijk.
Utrecht, 3 juli 2025 — Nederlandse verzekeraars waren nog nooit zo eensgezind in hun streven naar verantwoord beleggen. De herziene editie 2025 van de Benchmark Verantwoord Beleggen door Verzekeraars in Nederland, vandaag gepubliceerd door de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO), toont een sector die met ambitie de schouders eronder zet en zich richt op gezamenlijke duurzaamheidsdoelen.
Dicht op elkaar
“De verzekeraars in de benchmark scoren nog nooit zo dicht bij elkaar. Gezien de grondige herziening van de methodologie vorig jaar, is dat een bijzonder positieve ontwikkeling. Of misschien zelfs meer dan dat,” aldus Angélique Laskewitz, directeur van VBDO. “Het laat zien dat elke verzekeraar duurzaamheid serieus integreert in het beleggingsbeleid en dat verantwoord beleggen allang geen niche, maar de norm is geworden.”
De benchmark van dit jaar toont opmerkelijke vooruitgang, met name op het gebied van biodiversiteit en sociale inclusie. Alle beoordeelde verzekeraars hebben inmiddels een formeel biodiversiteitsbeleid, een flinke sprong ten opzichte van 32% in 2023. Ook erkennen zij unaniem het belang van diversiteit, rechtvaardigheid en inclusie en zetten zich op beleidsniveau in voor diverse en inclusieve werkplekken.
Sectorleiders
Verzekeraar a.s.r., die de benchmark aanvoert, schrijft haar koppositie toe aan een consequente, themagerichte aanpak. Raquel Criado Larrea, Hoofd Verantwoord Beleggen: “Dat a.s.r. deze editie als nummer 1 uit de VBDO-benchmark komt, is een prachtige erkenning van het beleid én het werk dat we in de praktijk hebben verzet.
We hebben de afgelopen jaren ons verantwoord beleggingsbeleid verbreed en verdiept op onze vier focusthema’s en op het gebied van impact beleggen. Deze erkenning bevestigt voor ons dat we niet alleen ambities formuleren, maar ze ook waarmaken in beleid én in uitvoering, en over onze hele portefeuille.”
Onder de kleinere verzekeraars valt DSW op door haar transparante beleggingskeuzes en duidelijke duurzaamheidsfocus. “Onze compacte omvang stelt ons in staat wendbaar en weloverwogen te blijven in onze beleggingsbeslissingen,” aldus een DSW-woordvoerder. “Deze solide basis, gecombineerd met onze inzet voor verantwoord aandeelhouderschap en het meten van voortgang, stelt ons in staat om concrete stappen te zetten richting duurzaamheid.”
Verwachte verbetering
Ondanks de positieve sectorontwikkeling wijst het rapport ook op verbeterpunten. Verzekeraars moeten concretere plannen opstellen om inclusieve werkculturen te bevorderen en hun strategieën voor actief aandeelhouderschap beter afstemmen op specifieke duurzaamheidsdoelen. Daarnaast is meer transparantie nodig over de portefeuilleopbouw en de onderbouwing van beleggingskeuzes – cruciale elementen voor geloofwaardigheid en stakeholdervertrouwen.
“Het verankeren van duurzaamheid in governance en beleid is slechts het begin,” voegt Laskewitz toe. “Echte impact vraagt om kritische vragen: wat bezitten we, waarom bezitten we het, en hoe draagt het bij aan een duurzame wereld?”
Nu de druk vanuit toezichthouders, stakeholders en de maatschappij toeneemt, zendt de benchmark een duidelijk signaal uit: verantwoord beleggen is geen keuze meer, het is de norm. En terwijl de lat steeds hoger ligt, groeit ook de collectieve bereidheid om daaraan te voldoen.