nl nl en en

Benchmark duurzaam beleggen door verzekeraars 2017

Download

Publicatie: Benchmark Responsible Investment by Insurance Companies in the Netherlands 2017 - Investing in a sustainable world?

Hier vindt u de aangepaste rangschikking van de Benchmark verzekeraars 2017.
Slechts een kwart van de Nederlandse verzekeraars formuleert duurzaamheidsdoelstellingen voor het beleggingsbeleid. Dat blijkt uit onderzoek van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO).

De VBDO onderzocht dit jaar voor de zevende keer het duurzaam beleggingsbeleid van verzekeringsmaatschappijen. De onderzoekers namen de dertig grootste verzekeraars in Nederland onder de loep.

“De laatste twee jaar boekt de verzekeringsbranche vooruitgang op het gebied van duurzaam beleggen”, zegt VBDO-directeur Angélique Laskewitz. Toch doet zij een duidelijke oproep aan de sector: “77 procent van de onderzochte verzekeraars formuleren geen duurzaamheidsdoelen, terwijl dat een essentieel onderdeel van het duurzaam beleggingsbeleid is. Vooral heldere, gedetailleerde en meetbare doelstellingen ontbreken.Het duurzaam beleggingsbeleid moet prominenter op de bestuurs-agenda en beter ingebed in de lange termijn beleggingsstrategie. Daarnaast is het belangrijk dat verzekeraars voor hun vermogensbeheerder duurzame doelen opstellen, zodat ook deze branche duurzamer wordt”.

Top 3

De best scorende verzekeraars zijn successievelijk Zwitserleven, a.s.r. en Reaal. Opmerkelijk is dat Dela voor de eerste keer meedoet en direct op de achtste positie in de ranglijst belandt. Allianz gooit ook hoge ogen. De maatschappij stijgt dit jaar met zeven plaatsen naar nummer 13 en is daarmee de grootste stijger dit jaar.

Een groot aandachtspunt voor VBDO is de groep van vijf achterblijvers onderaan de ranglijst. Zij scoren geen enkel punt op bestuur, beleid, implementatie en transparantie op het gebied van duurzaam beleggen.