nl nl en en

Breed enthousiasme voor duurzaam beleggen

De investeringswereld kijkt met toenemende interesse naar duurzaam beleggen. De nieuwe term die daarbij hoort is ESG-integratie, waarbij de afkorting staat voor Environmental, Social & Governance. Deze titel maakt duidelijk dat beleggers nu tot andere prioriteiten komen. VBDO-directeur Angélique Laskewitz in Analyse Nederland, een bijlage bij het Financieele Dagblad. 

Traditionele beleggingsvormen hadden vroeger massaal de overhand. Die focus blijkt echter steeds meer aan waarde te verliezen, te meer omdat bij die beleggingsvormen te weinig rekening wordt gehouden met de economische gevolgen van de veranderingen die op til staan. Zo is klimaatverandering één van de belangrijkste factoren die de wereldeconomie bepalen en dus grote impact krijgen op beleggingsportfolio’s, benadrukt vermogensbeheerder Schroders.  “De opwarming van de aarde, de wijzigende demografie en de technologische revolutie veranderen onze planeet ingrijpend”, zegt Simon Webber, manager van de Global Climate Change Equity-strategie van Schroders. “Ook economisch zijn de gevolgen enorm. Conventionele financiële analyse volstaat niet meer om de winnaars van de verliezers te onderscheiden.”

De aanname dat duurzaamheid meer invloed krijgt op economische prestaties gaat aan beleggers natuurlijk evenmin voorbij. Dat heeft bijvoorbeeld tot consequentie dat investeerders willen begrijpen hoe hun investeringen de wereld om hen heen gaan beïnvloeden, constateert Schroders uit eigen onderzoek. “Duurzaam investeren kan een weg zijn naar betere langetermijnreturns, maar om dat succesvol te doen, is een vooruitblikkend, fundamenteel investeringproces nodig dat rekening houdt met milieugerelateerde factoren. Traditionele financiële analyse gaat daaraan voorbij. Daarom bestuderen we meer dan alleen bedrijfsmodellen”, aldus Simon Webber.

Directeur Angélique Laskewitz van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) benadrukt dat beleggers in de context van de ESG-integratie niet alleen duurzame ambities tonen, maar ook rendement willen halen. En daar is natuurlijk niks mis mee. “Er is ondertussen veel duurzaamheidsinformatie beschikbaar. Crux is om te beoordelen welke ESG-informatie daadwerkelijk relevant is. Rendementsdoelstellingen bij duurzaam investeringen zijn wel degelijk en misschien zelfs sneller haalbaar ten opzichte van traditionele methoden.”

Tot zo ver het goede nieuws. Want Angélique Laskewitz heeft tevens een kritische noot in petto. Het positieve is dat de pensioenfondsen meer belangstelling aan de dag leggen voor een verantwoorde beleggingsportefeuille. Pensioenfondsen nemen vaker milieu- en sociale criteria in hun belegginganalyse. 52% heeft echter nog geen doelstellingen op duurzaamheidsbeleid gesteld. “Wat ons betreft mogen pensioenfondsen nu echt een keer doorpakken. De oriëntatie is nog te vrijblijvend. Klimaatverandering bijvoorbeeld is een urgent probleem, maar dat zien we nog niet terug in de beleggingsportefeuille van pensioenfondsen”, stelt Angélique Laskewitz, die daaraan toevoegt dat veel fondsen weliswaar bewust zijn van rendementen op lange termijn, terwijl daarbij vaak wordt gesproken over 2030. “Het jaar 2030 klinkt erg ver weg, maar toch breekt dat al over elf jaar aan. Het is maar de vraag of je dat lange termijn kunt noemen.”

Wat de reden is voor die vrijblijvendheid onder pensioenfondsen zou Angélique Laskewitz niet durven zeggen. De investeringswereld toont over brede schaal belangstelling voor duurzaam beleggen, hoewel VBDO voorzichtig is om al te snelle conclusies te trekken. “Binnenkort komen we weer met een benchmark onder verzekeraars. Daar doen we al jaren onderzoek naar. Dus ik ben straks zeker benieuwd of we de uitkomsten kunnen vergelijken met die van de pensioenfondsen.”