nl nl en en

Presentatie Benchmark Verantwoord Beleggen Pensioenfondsen 2020

  • Datum: 26/10/2020
  • Tijd: 13:00 - 17:00
  • Locatie: Amsterdam Z.O., Planetarium & online

De presentatie van de Benchmark Responsible Investments by Pensioen funds in the Netherlands 2020 vindt dit jaar plaats tijdens (de live uitzending van) het seminar Klimaatverandering, Klimaatrisico en Energietransitie van Financial Investigator. Deelname aan het seminar is gratis en staat open voor pensioenfondsbestuurders en medewerkers van bestuursbureaus.

Over de benchmark

De VBDO Benchmark Pensioenfondsen wordt mede mogelijk gemaakt door FNV en is een begrip in de pensioenwereld. Jaarlijks nemen de vijftig grootste pensioenfondsen van Nederland deel aan de benchmark. Het team van de VBDO beoordeelt de fondsen vervolgens naar aanleiding van vier categorieën – goed bestuur, beleid, implementatie en verantwoording – en stelt een ranglijst op. Bij de feestelijke presentatie van de benchmark in het najaar, worden de winnaars gehuldigd en de resultaten toegelicht.

Seminar Klimaatverandering, Klimaatrisico & Energietransitie 

Moet je als pensioenfonds een beleggingsbeleid voor klimaatverandering ontwikkelen? Hoe integreer je als pensioenfonds klimaatgerelateerde risico’s in de governance, het risicomanagement en je rapportages? Hoe ga je om met fysieke risico’s van klimaatverandering in de beleggingsportefeuille?

Op maandagmiddag 26 oktober van 13.00 tot 17.00 uur  zullen diverse experts tijdens de live uitzending op deze vragen ingaan. U kunt het programma digitaal volgen óf op locatie in het Planetarium Meeting Center in Amsterdam ZO bijwonen. De Live Uitzending wordt gepresenteerd door Jeroen van der Put, Bestuurder, Adviseur pensioenfondsen en Voorzitter van de Commissie Risicomanagement bij de Pensioenfederatie.

Keynote speakers zijn onder andere:

  • Caspar Vlaar , Bestuurder bij verschillende pensioenfondsen;
  • Geert Jan Kremer , Bestuurslid, Pensioenfonds Kas Bank;
  • Marcel Jeucken , Oprichter en Managing Director, SustFin;
  • Samantha Lamb , Head of ESG, Fixed Income, Aberdeen Standard Investments;
  • Manuel Coeslier , Portfolio Manager en SRI Analyst, Mirova (onderdeel van Natixis IM);
  • Mark Lewis , Chief Sustainability Strategist, BNP Paribas Asset Management

Tijdens de uitzending zullen de resultaten van de Benchmark Verantwoord Beleggen Pensioenfondsen 2020 bekend worden gemaakt. Angélique Laskewitz, algemeen directeur van de VBDO zal ingaan op belangrijke ontwikkelingen en conclusies uit de benchmark en de winnaar op feestelijke wijze bekendmaken.

Registratie event

Aanmelden kan via deze link.

Meerdere bestuursleden van een fonds zijn welkom. De Live Uitzending is digitaal te volgen óf op locatie in het Planetarium in Amsterdam bij te wonen (beperkt aantal toegangsplaatsen).

Pre-registratie benchmark

Wilt u als een van de eerste de benchmark ontvangen? Laat het ons weten dan ontvangt u van ons de benchmark op 26 oktober per e-mail. NB. de voertaal van de benchmark is Engels.