nl nl en en

Institutionele beleggers stoppen met tabak

Volgens Hester Holtland van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling speelt bij de uitsluiting van tabak de reputatieschade een steeds grotere rol. ‘We zien steeds meer institutionele beleggers die stoppen met investeringen in tabak.’ Lees in het FD:

Vermogensbeheerders stoppen massaal met roken. Dinsdag meldde ook Kempen Capital Management dat het tabaksbeleggingen uitsluit van de eigen fondsen. Het bedrijf zegt dat het geen mogelijkheden ziet om de tabaksindustrie ‘van binnenuit te veranderen’.

Alleen de eigen fondsen van Kempen stoppen met tabak. De uitsluiting geldt niet voor mandaten, maatwerkoplossingen en multi-managerfondsen. Narina Mnatsakanian, hoofd verantwoord beleggen bij Kempen, zegt dat klanten zelf moeten beslissen of zij een tabaksvrije portefeuille willen hebben: ‘Wij sluiten tabak uit op basis van eigen criteria en kunnen onze klanten niet dwingen.’

Groeiende kritiek
Hoewel beleggers doorgaans huiverig zijn om bedrijven en sectoren uit te sluiten, groeit de kritiek op de tabaksindustrie. Een veelgehoord argument voor beleggen in twijfelachtige sectoren is dat aandeelhouders invloed hebben en kunnen aansturen op verbetering. Bij uitsluiting is dit niet meer mogelijk.

Die dialoog lijkt dus niet mogelijk te zijn met de tabaksindustrie. Eerder besloten pensioenuitvoerder PGGM en pensioenfondsen ABP, PME en PMT al te stoppen met tabaksbeleggingen. Ook vermogensbeheerder Robeco stopte begin dit jaar, evenals NN Investment Partners, dat binnen een jaar tabak zal uitsluiten van alle beleggingen.

Wall of Shame
Aegon Asset Management werd in maart nog op de ‘Wall of Shame’ van vredesorganisatie PAX gespijkerd vanwege beleggingen in onder andere tabak. De vermogensbeheerder ging begin juli ook overstag. De aandelen in portefeuille worden verkocht en de obligaties laat Aegon aflopen.

Volgens Hester Holtland van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling speelt bij de uitsluiting van tabak de reputatieschade een steeds grotere rol. ‘We zien steeds meer institutionele beleggers die stoppen met investeringen in tabak.’ Zij noemt deze besluiten dan ook in lijn met internationale ontwikkelingen.

Lees meer in het FD.