nl nl en en

Vijf voor twaalf voor klimaatverandering en pensioenfondsen

Het Klimaatakkoord van Parijs (2015) markeert een wereldwijd gevoelde urgentie en ambitie om het klimaatprobleem aan te pakken en de temperatuurstijging tot ruim onder 2 graden te beperken. Op dit moment koersen we echter af op een 3,2 graden scenario, waarin steden als Shanghai, Miami, Alexandrië en Rio de Janeiro eind deze eeuw niet meer bestaan. Reden genoeg voor de financiële sector om klimaatverandering op de agenda te zetten. Maar doet zij dit ook en hoe eigenlijk? Om antwoord te krijgen op deze vragen heeft de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) in 2017 een onderzoek gedaan naar de wijze waarop de grootste Nederlandse pensioenfondsen klimaatverandering meenemen in hun beleggingen. Aan het onderzoek namen 38 pensioenfondsen deel. Dit artikel schetst de context van klimaatverandering voor de financiële sector en laat zien hoe pensioenfondsen hiermee omgaan.

Lees het artikel van Jacqueline Duiker (Sr. Projectmanager Responisble Investment bij VBDO) in De Actuaris.