nl nl en en

HUMAN webinar

  • Datum: 13/12/2021
  • Tijd: 10:00 - 12:00
  • Locatie: Online vanuit studio EY

NB. De voertaal van dit event is Engels

HUMAN – Upholding human rights in supply chains in times of crisis

Graag nodigen we u op 13 december uit voor HUMAN, ons multi-stakeholder platform voor mensenrechten. We zijn verheugd u te kunnen mededelen dat we dit jaar naast CNV Internationaal twee nieuwe partners mogen verwelkomen bij HUMAN: ERM & EY. De vier organiserende organisaties willen hun impact verder vergroten en bieden ondersteuning bij het vertalen van de ambities van de United Nations Guiding Principles on Business and Human Rights (UNGP’s). Dit jaar zoomen we in op de impact van crises op mensenrechten verantwoordelijkheden van bedrijven en due diligence in toeleveringsketens.

Tijden van crises (bijv. covid-19, klimaat, hulpbronnen, conflictgebieden)
De pandemie heeft een impact op alles, inclusief gezondheid, werk, privacy, vrijheden en nog veel meer fundamentele zaken die zo belangrijk zijn voor mensenrechten. Het heeft kwetsbaarheden in ketens blootgelegd met verstrekkende gevolgen voor bedrijven en hun stakeholders. Hierdoor worden medewerkers door de hele de keten hard geraakt, onder meer door opgeschorte cao’s, langere werktijden, lagere lonen en onzekere tijden voor dagloners. Sommige effecten zijn duidelijk zichtbaar, andere niet. We zullen de nieuwe en verborgen risico’s moeten begrijpen en identificeren. Wat we wel zeker weten, is dat de transparantie is afgenomen en dat organisaties hier op verschillende manieren op hebben gereageerd.

Wat is uw reactie?
Hoe ga je hier als bedrijf of investeerder, maar ook als maatschappelijke organisatie of overheid het beste mee om? Welke verantwoordelijkheden heb je en welke oplossingen zijn er? Bij HUMAN 2021 willen we samenwerken om antwoorden te vinden door middel van dialoog.

Programma

Digitale inloop – 09:45-10:00

Plenair 10:00-10:45

  • Inleiding – Angelique Laskewitz, executive director, VBDO – Het doel van HUMAN: een multi-stakeholderplatform en de noodzaak van onze missie
  • Jan Niewold, Partner, EY – Oorsprong van mensenrechten bij bedrijven, van toen tot morgen
  • Anne Wehkamp, ​​Lobbyist, CNV Internationaal – Update over EU/NL due diligence wetgeving – wat is de laatste update en wat kunnen we verwachten?
  • Marina d’Engelbronner, Partner, ERM – Mensenrechten in het bedrijfsleven – enkele praktische ervaringen en lessen

Koffiepauze – 5 minuten

Break-outs 10:50-11:30

  • Breakout 1 – ERM & EY – Respect voor mensenrechten in de hele keten: hoe en wat?
  • Breakout 2 –  CNV Internationaal – Een case gerelateerd aan de COVID-19-crisissituatie. Hoe ga je als stakeholder om met dit soort problemen en wat zijn de mogelijke oplossingen (voorbeeld uit RBC-convenanten, t.b.c.)
  • Breakout 3 – VBDO – In gesprek met bedrijfsexperts – Wat was de impact op bedrijven en werknemers en hoe kan negatieve impact worden voorkomen? (gemodereerd door VBDO, gastspreker nog bekend)

Panel 11:30-12:00
Plenaire reflectie op resultaten van de drie break-outs met Joris Oldenziel (Independent member of the Netherlands National Contact Point (NCP) for the OECD Guidelines)

Sluiting
Angelique Laskewitz (VBDO) – afsluiting

Om deelnemers vrij te laten hun mening te uiten, zal deze sessie worden gehouden onder de Chatham House Rule.

Breakouts

ERM and EY break-out description – While the pandemic has exposed a myriad of vulnerabilities in supply chains, other pressing factors including the impacts of climate change on the enjoyment of human rights, ongoing investor scrutiny and rising stakeholder expectations have all helped to reinforce the role that companies need to take in protecting human rights. The business world in 2021 and beyond needs to work to create deeper social value for local communities and go further in terms of human rights due diligence.

During this breakout session, we will discuss corporate responsibilities for human rights in the supply chain, and particularly how to identify, understand and manage the most salient human rights issues in the supply chain. Deborah Kuppens (Sustainability Developer at Ingka Procurement, Ikea) will walk us through Ikeas responsible sourcing processes including IWAY, Ikea’s supplier code of conduct, which is based on internationally recognized human rights standards and principles, IKEA values and legal compliance. Topics for discussion include: What are the most salient human rights issues / Human rights supply chain journey / Keys steps to address human rights risks / Main challenges (eg management of human rights risks beyond tier 1) / Lessons learned / Ikea’s ambitions / strategy for 2030?

CNV Internationaal break-out description – The Colombian mining sector has been hit by low raw material prices, falling international demand, the abrupt interruption of supply chains, the national lockdown and the (partial) shutdown of activities. Mining companies and their subcontractors have sought to cut costs on their workforce. This has led to numerous layoffs and unilateral contract suspensions. Mining company XXX has even asked the Colombian government for permission to stop mining coal for four years.
Low-income workers at the beginning of the chain are disproportionately affected by COVID-19. In practice, this means that the many flex workers are poorly prepared and do dangerous work in the mines under unfavorable conditions. They lost their jobs without any form of compensation. When this group was able to return to work, it was under worse conditions. Their protection against COVID-19 and the right to medical facilities are also often less organized than with permanent employees. It is very risky work, although this is neither recognized by multinationals nor by the Colombian government.

VBDO & FAIR WEAR Foundation break-out description – The impact of Covid-19 has magnified existing inequalities, systemic vulnerabilities, and challenges in global garment supply chains. The health and livelihoods of millions of garment workers and their families – who often cannot rely on savings, loans, or public safety nets – are at risk. While the immediate effects of the crisis have been severe, the situation offers a unique opportunity to rebuild structures in a more sustainable and fair way.
The Fair Wear Foundation observed that companies that had their policies in order were less vulnerable for violating human rights than companies that did not have these policies. Anne van Lakerveld (Living Wage coordinator & Brand Liaison) and Christian Smith (Partnerships & stakeholder engagement) will provide practical guidance and examples of how brands can respect the rights and livelihoods of workers. They will also talk about shared responsibility of the sector and dive deeper into the responsibility of compliance and costs.

Aanmelden

Registratie voor dit event is niet langer mogelijk.