nl nl en en

VBDO verheugd om toenemende Nederlandse belastingtransparantie en gebruik van GRI 207: Tax standard

Download

Publicatie: Tax Transparency Benchmark 2021 - A comparative study of 77 Dutch listed companies

  • De Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) presenteert op 2 december 2021 de zevende editie van de Tax Transparency Benchmark;
  • Dit jaar bereikte de gemiddelde score een recordhoogte van 50%, een verdubbeling sinds de VBDO dit onderzoek voor het eerst uitvoerde in 2015;
  • Zes van de 77 bedrijven zijn begonnen met het volgen van de GRI 207: Tax standaard in hun rapportage;
  • Nederlandse bedrijven presteren beter dan hun mondiale concurrenten waar het gaat om country-by-country reporting.

Nederlandse bedrijven worden steeds transparanter over hun belastingbeleid. Meer dan de helft van de 77 deelnemende bedrijven scoorde ruim 18 punten, uit een maximum van 35. Het dubbele sinds de eerste publicatie van de VBDO benchmark in 2015. Met een recordscore van 32 van de 35 punten is NN Group voor het derde jaar op rij winnaar van de Tax Transparency Award.

 “Het is tien jaar geleden dat we voor het eerst met bedrijven in gesprek gingen over goed fiscaal beleid”, zegt Angélique Laskewitz, directeur van de VBDO. “Vanaf het eerste moment was transparantie altijd het al het doel. Toen publiceerde slechts 11% van de Nederlandse beursgenoteerde bedrijven een belastingbeleid. Nu doet meer dan 80% dat. Belangstingtransparantie is here to stay.”

Rapportage van GRI 207: Tax Standard is begonnen

De Global Reporting Initiative (GRI) 207: Tax Standard stimuleert bedrijven om zinvolle en vergelijkbare informatie te verstrekken en zorgt ervoor dat auditors de juiste controles kunnen uitvoeren voor het bieden van fiscale zekerheid. 2021 is het eerste jaar dat bedrijven deze norm kunnen volgen. Zes bedrijven; NN Group, Philips, Aegon, Randstad, KPN en DSM hebben dat gedaan.

Nederlandse bedrijven behoren tot mondiale top country-by-country rapportage

Steeds meer bedrijven publiceren hun belastinggerelateerde informatie per land (zog. country-by-country reporting). Dit jaar heeft 20% van de deelnemende bedrijven country-by-country data gepubliceerd, terwijl uit een recent onderzoek van FTSE Russel in opdracht van de UN PRI bleek dat slechts 7% van de 1.300 beursgenoteerde bedrijven in hun database dit hebben gedaan.

NN Group winnaar van ‘Tax Transparency Award 2021’

NN Group is voor het derde jaar op rij winnaar van de Tax Transparency Award. NN scoorde 32 van de 35 punten, gelijk aan vorig jaar. De tweede plaats gaat naar Philips (31 punten).

De resultaten van de benchmark worden jaarlijks beoordeeld door vijf juryleden, met een achtergrond of specialisatie in belastingtransparantie. De jury bestond dit jaar uit Hans Gribnau (Universiteit Leiden & Tilburg University), Irene Burgers (RUG), Klaas Bangma (FNV), Anna Gunn (Artikel 104 & Universiteit Leiden) en Michiel van Esch (Robeco). De beoordeling van de jury is belangrijk omdat zij niet alleen de score van de deelnemende bedrijven bepalen, maar zich ook uitspreken over gewenste verbeteringen.

De jury feliciteert NN Group onder meer met de diepgang van hun fiscale strategie en de uitgebreide risicoparagraaf. “Dit jaar ziet de jury, gezien de kleine verschillen in de top van de ranglijst, reden om Philips eervol te noemen, zowel voor de enorme vooruitgang die het heeft geboekt als voor de kwaliteit van haar fiscale rapportage”, staat in het rapport.