nl nl en en

Hoe Ikea al jarenlang belastingen ontwijkt

Ikea-oprichter Kamprad had een hekel aan belasting en emigreerde naar Zwitserland. Voor Ikea tuigde hij een constructie via Nederland op. Illegaal, meent de Europese Commissie. VBDO-directeur Angélique Laskewitz geeft haar visie op verantwoord belasting betalen in een artikel in het NRC over IKEA en belastingontwijking.

Lees hier het volledige artikel.

Lees hier een deel van het artikel:

(…) Volgens de Commissie zou Inter Ikea in Delft twee keer door de Belastingdienst zijn gematst, daarmee zou Nederland illegale staatssteun hebben verleend. Dat gebeurde via twee rulings die Ikea met de Belastingdienst overeenkwam in 2006 en 2011. Een ruling is een op maat gemaakte, vertrouwelijke fiscale afspraak tussen een multinational en de fiscus. Er wordt vastgelegd over welk deel van de winst men belasting betaalt of welke prijzen een bedrijf mag rekenen als het zaken doet met gelieerde vennootschappen, in dit geval een Ikea-holding in Luxemburg en een Ikea-stichting in Liechtenstein. (…)

Het Commissieonderzoek naar Ikea wordt naar verwachting volgend jaar afgerond, en Ikea ligt volgens ingewijden op koers om Starbucks te overtreffen. De koffieketen moest onterecht belastingvoordeel van 25,7 miljoen euro terugbetalen; onder fiscaal deskundigen aan de Zuidas doet voor Ikea een bedrag de ronde van 1 miljard euro.

Dankzij allerlei belastingontwijkingsschandalen staat verantwoord belasting betalen meer dan ooit in de schijnwerpers, constateert Angélique Laskewitz, directeur van duurzame beleggersvereniging VBDO, die jaarlijks onderzoek doet naar belastingtransparantie. Ze voorziet dat bedrijven er over tien jaar niet aan ontkomen transparant over belastingen te rapporteren en eerlijke constructies te kiezen. „Bedrijven moeten belasting betalen zien als integraal deel van hun beleid voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het gaat niet alleen om hoe je fatsoenlijk met natuur en mensenrechten omgaat.” (…)