nl nl en en

Duurzaamheid moet naar de reële economie worden gebracht

Er gaat nog steeds heel veel meer kapitaal naar fossiel dan naar duurzaam. Wat vind je daarvan?

“We zitten met elkaar vast in de reële economie en in fossiele energie. Beleggers blijven geld in dat soort bedrijven steken om invloed uit te kunnen oefenen, zodat die grote fossiele bedrijven de switch maken naar hernieuwbaar. Als je uitstapt, heb je die invloed niet meer. Dat is het meest gehoorde argument. Maar investeren in fossiel is niet meer in lijn met wat er afgesproken is in het Klimaatakkoord van Parijs. Door niet echt de discussie aan te gaan met de partij waarin je belegt, ga je iets uit de weg wat je niet uit de weg mag gaan. Die discussies zijn er nu wel veel meer. En mensen stappen ook vaker uit.”

Hoe groot is de rol van kapitaal in verduurzaming?

“Die is van essentieel belang. Wie betaalt bepaalt. Het is een instrument om te sturen. Als we op de aandeelhoudersvergadering staan, zijn wij de duurzame stem. Ook zijn er steeds meer mensen om ons heen en achter gesloten deuren die op allerlei manieren invloed uitoefenen. Dat werkt.

Ik zie dat er een beweging ontstaat. De stem van de maatschappij klinkt steeds luider. Het gaat om onze leefomgeving. Bedrijven die het milieu verontreinigen, daar worden mensen boos over. Ze zijn het zat. Dat maakt het voor bedrijven moeilijker om door te gaan op de oude manier.”

Gaat het snel genoeg?

“Als je al 27 jaar bestaat dan is het de vraag of het snel genoeg gaat. Het is nog steeds belangrijk om aandacht te vragen voor het onderwerp van duurzaam beleggen. Het is blijkbaar heel ingewikkeld om mensen te bewegen tot ander gedrag. Omdat het niet meteen afgestraft wordt. Je mag gewoon in fossiel zitten. Maar zo langzamerhand beginnen mensen het als een risico te zien om in fossiel te zitten in plaats van in hernieuwbaar. Dat was eerst andersom.

Soms vraag ik me wel af wat het allemaal uitmaakt. Want het gaat zo hard de verkeerde kant op. Als we zo doorgaan wordt het niet beter, dus we zullen iets anders moeten doen. Er moeten ook forse ingrepen op het gebied van wetgeving komen uit Europa.”

Wat is jouw doel?

“Ik wil graag dat mensen en organisaties biodiversiteit en klimaat meenemen in hun investeringsbeslissing. Dat ze hun geld beleggen in bedrijven steken die geen schade aanrichten, maar juist bewust werken aan verbetering van de biodiversiteit, de energietransitie of de eiwittransitie.

Mijn doel is dat duurzaam beleggen ‘mainstream’ wordt. Al dan niet gedwongen door wet- en regelgeving. Sommigen zeggen dat dit al zo is, maar ik ben daar niet zo van overtuigd. Er wordt nog veel klassiek belegd, zeker door hele grote partijen. Dus ik zit hier nog wel even.”

Hoe wil je dat bereiken?

“Daar gebruiken we het instrument van engagement voor. We gaan naar de partijen die beleggen toe om ze te beïnvloeden. We vragen wat ze eraan doen en vragen commitment van ze. We maken benchmarks hoe duurzaam verzekeraars en pensioenfondsen beleggen, wie daarin het beste scoort. Daarmee willen we duurzaamheid positief stimuleren. Dat werkt.

We zullen duurzaamheid in de reële economie moeten brengen. En een echte verandering doormaken. Dat kan door echt anders te beleggen. En voorbeelden laten zien. En bijdragen aan bedrijven die duurzame alternatieven ontwikkelen.”

Wat voor leiderschap is daarvoor nodig?

“De toon aan de top maakt echt uit. En die moet zowel in Nederland als internationaal echt anders. Er moet bij benoemingen meer gelet worden op wie er op die posities komen. Ik bepaal niet wie de nieuwe CEO of CFO wordt. Maar ik zie wel dat het werkt. Want met een leider die voor klimaat en biodiversiteit gaat, heeft het hele bedrijf het gemakkelijker. Anders krijg je het niet in je kernprocessen en blijft het een zij-product voor de afdeling duurzaamheid. En je wilt het overal terug laten komen.”

Ben je tevreden met de resultaten tot nu toe? Wat wil je nog meer bereiken?

“Als je ziet waar we 27 jaar geleden stonden dan is er veel bereikt. Wij hebben bijgedragen aan het ontstaan van duurzaamheidsrapportages. Dat is nu georganiseerd en Europees geregeld. Het thema duurzaamheid staat inmiddels als serieus onderwerp op alle agenda’s, zowel bij het bedrijfsleven als bij beleggers. Daarmee is de wereld niet meteen veranderd, maar we hebben wel meer grip gekregen op wat bedrijven eigenlijk uitstoten. Er zijn ook landen waar nog helemaal niets gebeurt. Ik zou wel willen dat er veel meer wordt voorgeschreven. Daar wordt nu heel hard aan gewerkt in de EU.”

Wat drijft jou?

“Ik ben Friezin, ben opgegroeid in de natuur en altijd heel betrokken geweest bij de Waddenzee. Ik heb geleerd om van de natuur te houden en ervoor te strijden. Ik ben jurist en heb ook een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Ik draag graag bij aan een gezonde en rechtvaardige wereld. Gelukkig kan dat op deze positie.”

Bron: dit artikel verscheen eerder op Change.inc

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *