nl nl en en

Seminar Bottom Line! – Een eerlijke en succesvolle energietransitie

 • Datum: 29/02/2024
 • Tijd: 13:00 - 18:00
 • Locatie: BNP Paribas, Amsterdam

NB. De voertaal van dit evenement is Engels

De vraag naar mineralen als kopererts, bauxiet (aluminium), kobalt, nikkel en mangaan stijgt explosief vanwege de energietransitie. Ze zijn nodig voor bijvoorbeeld batterijen voor elektrische auto’s en voor windturbines. Dat we in de versnelling moeten om over te stappen van fossiele naar hernieuwbare energie staat buiten kijf. Maar hoe zorgen we dat we deze overstap zo eerlijk mogelijk maken, met een zo laag mogelijke negatieve impact op mens en natuur?

In de eerste plaats betekent dit een circulaire aanpak waarin minder energieverbruik voorop staat. Daarnaast moeten we striktere eisen te stellen aan een verantwoorde winning van grondstoffen. Er moet een bottom line komen en worden bewaakt: een duidelijke ondergrens die aangeeft waar en hoe mijnbouw mag plaatsvinden, zodat die niet ten koste gaat van kwetsbare natuur en mensen.

Het dichten van de niet-financiële datakloof in de energietransitie
De zomer van 2023 markeerde de eerste deadline voor financiële instellingen om informatie openbaar te maken in het kader van de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR). Verschillende financiële instellingen hebben aangegeven dat ze toch moeite hebben met het verzamelen van de vereiste data. Tijdens het seminar gaan we in op de rol die investeerders spelen in deze transitie. We bespreken ook hoe we de niet-financiële datakloof met betrekking tot transitiemineralen kunnen dichten.

Programma

Moderator: Jacqueline Duiker (VBDO)

PLENARY

 • 13:00 | Introduction | Jacqueline Duiker (sr. Sustainability Manager, VBDO) & BNP Paribas
 • 13:10 | Managing impacts with Impact Accounting | Werner Schouten (Director at Impact Economy Foundation)
 • 13:35 | Engaging Multi-Stakeholder Groups to Enhance Transparency and Accountability in Mining | Jaybee Garganera (Director of Alyansa Tigil Mina Philippines)
 • 13:55 | 15 min break
 • 14:10 | Short film Sulawesi Nickel Mining
 • 14:20 | Impact reporting for the mining sector, assessing impacts and enhancing transparency in the value chain | Rebecca Burton (Deputy Director, The Initiative for Responsible Mining Assurance (IRMA))

14:50 BREAK  OUT SESSIONS – Join a working group on:

 1. Navigating Sustainable Value Creation in the Energy Transition: An Impact-Focused Approach | VBDO
 2. Enhancing Multi-Stakeholder Engagement for Ecological Sustainability in the Energy Transition | IUCN NL
 3. Implementing Impact Accounting for a socially responsible energy transition | Impact Economy Foundation
 4. Elevating Transparency and Non-Financial Reporting in Mining: The Role of IRMA | The Initiative for Responsible Mining Assurance (IRMA)

PLENARY

 • 15:40 | Feedback on breakout sessions by moderator Jacqueline Duiker and speakers
 • 16:10 | Closing
 • 16:15 | Drinks

Over Bottom Line!

Dit evenement wordt georganiseerd als onderdeel van het programma Bottom Line! dat zich inzet voor een eerlijke energietransitie met zo min mogelijk impact op mens en natuur. Zowel in Nederland als in de landen waar de grondstoffen gewonnen worden.

Aanmelden

Registreren voor het seminar kan via onderstaande aanmeldknop. U ontvangt direct een bevestiging an inschrijving per e-mail. Kort voor aanvang van het evenement ontvangt u van ons nog bericht over het kiezen van een break-out sessie en praktische informatie over het evenement.